
Akıllı Şebeke İle Yönetim konusu gündemde! 24.03.2015 tarihinde enerjienstitusu.com sitesinde yayınlanan Türkiye Gazetesi kaynaklı haberde;
Başarsoft CEO’su Sn.Alim Küçükpehlivan ile yapılan bir söyleşide; Dağıtım Şirketlerindeki kayıp/kaçak’ların Dağıtım şirketlerine sağladıkları haritalarla kapı, kapı dolaşarak sayaç numaralarını haritalarla eşleştirerek her trafo bölgesindeki kayıp/kaçak oranlarını tespit ettikleri belirtilmektedir.
Bu işin asıl temeli, Dağıtım şirketlerinin özelleşmesinden önce Tedaş döneminde yapılan; numaralandırma (Coğrafi Bilgi Sistemi) zamanında atılmıştı. Ama ne yazık ki, veri toplama işlemleri doğru yapılmadı ya da doğru yapılanlar ise kurum tarafından güncel tutulmadı.
Aslında yapılan bu çalışmada;
Trafo etiket değerlerinden, iletkenlere, izolatörlerden aydınlatma lambalarına kadar, dağıtım şebekesi ve abonelerle ilgili tüm değerler toplanıp haritalar üzerinde görsel olarak işlenmekteydi.
Ne yazık ki işlemler birçok şirkette tamamlanmadı, eksik tamamlandı veya güncellenmedi.
Şimdi yeni baştan başlayarak tüm verileri kaydederek, yola devam etmek en doğrusu! Fakat yapılan çalışmanın devamında, Dağıtım şirketleri tüm verileri güncel tutması zorundadır.
Yapılacak bu çalışma ile
-Şirketlerin dağıtım elamanları envanteri bilgisi edinilebilir,
–Dağıtım ve işletme saha operasyonlarını daha etkin yönetilebilir,
-Yatırım programlarını daha verimli yapılabilir,
–Coğrafi olarak, şebeke, güç ve abone bilgileri izlenebilir,
-Gerçek olarak abone sayılarına ulaşılabilinir,
-Lokal olarak kayıp/kaçak analizi yapılarak hedef küçültülebilir,
-Tüketici bilgi sistemi ile entegre edilerek, Abone ve Şebeke yönetimi tam olarak sağlanabilir,
Akıllı Şebeke İle Yönetim – Aylık Elektrik Faturası
Ama ne var ki, tüm bu sonuçları insanlar yönetmek zorunda kalacaklar!
Siz hangi teknolojiyi kurarsanız kurmuş olun; şayet 1250 kW gücünde trafosu olan bir taş kırma (mıcır) tesisinin aylık elektrik faturası 8,00 Tl.
Evet yanlış değil sadece sekiz tl. (Bir paket yabancı paket sigaradan ucuz) olarak düzenlenebiliyorsa ve bunu da o şirketi yönetenler biliyor ve hiçbir müdahaleleri yoksa o şirkette kayıp kaçağı düşürmek imkânsız gibi bir şey.
Çalıştığı şirketin lisans alanında aynı zamanda işlettiği Yerel Radyoda iki yıl boyunca; tahliye edilmiş bir tesiste perakende satış sözleşmesi imzalamadan üstelik de tesisteki kayıtlı sayaç kaybolmuş iken elektrik kullanabilen,
Aynı zamanda personel bilgi formunda ikamet ettiği meskenin tesisat numarasını değil de; abone bile olmadığı radyonun tesisat numarasını bildirerek yalan beyanda bulunmuş bir teknisyenden talimat alan Genel Müdür ve İl Müdürünün olduğu yerde teknolojilerin tek başına bir işe yarayacağını sanmıyorum.
Bir taraftan akıllı şebeke çalışması yapılırken, diğer taraftan şirketler kendi içlerinde kurulmuş olan bu ayaklı şebekelerden kurtulmazlar ise; kimse kusura bakmasın ama hiçbir teknoloji ve hiçbir yönetici bu sistemi yönetemez.
Son Söz: Hak söyleyen evvel dahi menfur idi gerçi,
Hainlere amma ki riayet yeni çıktı.!
Ziya Paşa
Saygılarımla
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
Bir cevap yazın