
Bandırma Rüzgar Enerji Santralleri; Rüzgar enerjisi günümüzde hızla önem kazanan ve gelecek nesiller açısından gerek çevre sağlığı gerekse ekonomik öneminin hızla anlaşılmasıyla birlikte daha cazip hale gelen bir enerji alanıdır.
Günümüzdeki büyük sorunlarının enerji kaynaklı olduğunu düşünürsek daha iyi bir gelecek adına rüzgar enerjisinin önemi öğrenilmeli ve öğretilmelidir.
“Neden rüzgar enerjisi?” sorusunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.Bu anlamda yakın çevremde olan Bandırma Rüzgar Türbinleri hakkında bilgilerimi paylaşmayı uygun gördüm.
Bares Rüzgâr Enerji Santrali: Türkiye’nin büyük rüzgâr enerjisi yatırımlarından olan ve Bilgin Enerji Yatırım Holding tarafından gerçekleştirilen; Bandırma’nın 10 km doğusunda Marmara Denizi‘nin hemen kıyısına inşa edilmektedir.
Alternatif enerji kaynağı olan santral, Türkiye’de toplam rüzgâr gücünü arttırmış ve bu anlamda büyük katkı sağlamıştır.
Şu an Bandırma bölgesinde işletmede olan 52 adet rüzgar türbini bulunmaktadır.
Video : Bandırma Rüzgar Enerji Santralleri Türbinleri
Santralde üretilecek olan yıllık ortalama 120.000 MWh elektrik ile 80.000 kişilik bir yerleşim merkezinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek!
Ayrıca BARES II ‘nin devreye girmesi ile küresel ısınmanın temel sebeplerinden; CO2 ve sera gazlarından yıllık ortalama 80.000 ton karbon emisyon azalımı sağlayacağı hesaplanmaktadır.
Üretilen enerji, serbest piyasa koşullarında elektrik toptan satış firmalarına veya elektrik enerjisini kendisi temin edebilen serbest tüketici statüsündeki fabrika ve sanayi tesislerine satılacak.
Bilgin Enerji Yatırım Holding tarafından gerçekleştirilen Bares Rüzgâr Enerji Santrali Projesi için 7 yıl boyunca rüzgâr ölçümü yapıldı.
Ölçümler sonucunda en verimli yer olarak Bandırma’nın doğusunda bulunan; Erikli, Dutliman ve Sahil Yenice köyleri ve bölgesi seçildi. Bunun en önemli sebebi bölgenin rüzgar yoğunluğu ve şiddetidir.
Sonrasında ise rüzgâr enerjisi santralı kurmak üzere, EPDK (TC Enerji Piyasası Denetleme Kurumu)’dan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca 18.05.2004 tarihinde EÜ/320-1/453 sayılı üretim lisansı alınarak, Bandırma Rüzgâr Enerji Santralinin yapımına başlandı.
TRT Türkiye Rüzgar Belgeseli
Yukarıda bulunan haritaya göre düşünücek olursak; batı kıyılarımızın rüzgar enerjisi bakımından verimli olduğu ve yatırım yapılması gereken bölgelerin bulunduğu kolayca gözükmektedir.
Herbirinin kanat çapı 72 metre ve değeri 1.5 milyon dolar olan GE (General Electric) tarafından üretimleri tamamlanan türbinlerin Şubat 2006 ortasında Türkiye naklinden sonra Bandırma Limanından tırlarla bölgeye taşınarak yine GE Wind Energy ekibi tarafından montajı gerçekleştirildi.
Camfiberden imal edilmiş olan türbinlerin monte edildiği 52 metre yüksekliğindeki çelik kuleler ise Türkiye’de Çimtaş’ın Gemlik fabrikasında imal ediliyor.
Hali hazırda bulunan rüzgar türbinlerine ilaveler yapılmakta ve bölge önemli bir rüzgar enerjisi üretim sahası halini almaktadır.
Fakat yatırımlar ne denli artarsa artsın hala tam verimle rüzgar enerjisinden yararlanabildiğimiz söylenemez. Bunun için çalışmalar devam etmelidir.
Samed GURGUROĞLU
Bir cevap yazın