
Kaçak Elektrik fatura başlığı ile sizlere enterasan bir olay anlatacağım.
Thomas Edison Medeniyet için büyük bir buluşa imza atarak Ampulü icat etti.
Aradan geçen seneler sonra ise bir Türk Şirketi AKSA Medeniyetin; kalkınmanın temel göstergelerinden biri olan Elektriği Soygun için kullanma başarısını icat etti.
Hem aşağıda açıklayacağım, hem de belgelerin bir kısmını sizlerle paylaşacağım. Her iddiamız mutlaka belgeye dayanmaktadır, hiçbir zaman soyut bir iddiayı gündeme getirmiyoruz.
09.08.2012 tarihinde Fedaş ekiplerinin kontrolü sırasında, perakende satış sözleşmesi olmayan (Abonesiz); sadece bir şantiye panosundan ibaret olan tesis görmüş ve haklı olarak 2002 numaralı “Kaçak/Usulsüz Elektrik Tespit Tutanağı” ile konuyu belgeye bağlamışlar.
Ama tesisin Elektrik sayacı olmadığı ve güç tespiti yapılamadığı ile “direkten göl kenarına kablo çekilerek pano içi düzenlemesi yapılmıştır.
Fakat motor takılı olmadığından kullanım tespit edilememiştir” ibaresi ile kayıt altına alınmıştır.
Buraya kadar her şey normal ve yasal olarak kendi akışı içinde devam etmiştir. Gelelim faturalandırma işindeki yasadışı uygulamalara;
Burada kullanıcının “ İşçilerin balık avlamak için panodan göle elektrik akımı vermek için kablo çekmiş olmaları” hakkındaki ifadeleri geçerli bulmadığımızı ve orada bir şantiye panosunun şebekeye irtibatlı bulunmasının kaçak elektrik iddiası için yeterli delil olduğunu kabul ediyoruz.
Vurgunlar
Vurgun-1 Hesaplanan kaçak faturasında ise, tespit gücünün 3.000 Watt olduğu görülmektedir.
Buna göre kullanım faktörünün yüzde yüz olduğundan yola çıkarsak ve dağıtım şirketinin tespit edememesi durumunda tek vardiya (günlük sekiz saat üzerinden hesaplaması gerekirken) tesisin günlük çalışma süresi on altı saat olarak hesaplanmış ve kaçak tahakkukuna esas tüketim 2160 kwh olması gerekirken, günlük 16 saat çalışma hesabından 4320 kwh olarak hesaplanmıştır.
Şayet günlük on altı saat çalışması tespit edilmiş ise beleşi nerededir.?
Vurgun-2. Düzenlenen faturada ise tüketimin başlangıç tarihi 10.08.2011, son okuma tarihi ise 11.05.2012 olarak kaydedilmiş. Tesiste sayaç tespit edilemediği halde buradaki 275 günlük normal kullanım değeri 13200 kwh nerden bulunmuştur.
Normal kullanımın hiçbir belgesi ve bulgusu bulunmamaktadır.
Tüketicinin tüketim dönemi konusunda hiçbir bulgu olmadığına göre yapılacak hesaplamasında alınabilecek maksimum süre 90 gündür.
Hangi ziraat odasından veya hangi bilirkişiden ve şahitlerden ne belgeler toplanmıştır? Kaç dönüm arazi sulanmaktadır? Kaç meyve ağacı vardır? Ağaçlar kaç yaşındadır? Bunların hiçbiri bulunmadan şirket kendi hukukuna göre hareket etmektedir.
Tesiste sayaç tespit edilemediği halde bu tüketimin alınması imkânsızdır. Şayet sayaç yoksa tüketimin tamamı kaçak tarifesinden tahakkuk ettirilmesi gerekir.
Faturada görülen “Çarpan” hanesin bulunan 1.5 değeri ise normalde Akım ve Gerilim trafolarının dönüştürme değerini ifade etmesi gerekirken; faturada akım ve gerilim trafosu oranlarında değer görülmemektedir.

Burada görülen 1.5 ise kaçak tüketimlere uygulanacak olan normal tarifenin bir buçuk katını ifade etmektedir. Dolayısı ile bu fatura tamamen Vergi Usul Kanunu’na aykırı düzenlenmiştir ve baştan aşağı suç teşkil etmektedir.
Normal olarak tüketicinin kaçak elektrik kullanımından dolayı ödemesi gereken bedel yaklaşık 850,00 Tl olması gerekirken 5.216,00 Tl.ye çıkarılmıştır. Yani altı buçuk katı fazla bedel talep edilmektedir.
Bir cevap yazın