
Kesme Açma Bedelleri! Geçen hafta içerisinde Yazılı ve Görsel Ulusal basında gündeme gelen bir haberde “Elektrik Faturasını, son ödeme tarihinden birkaç gün sonra ödemiş olan tüketicilere bir sonraki faturalarında kesme/açma bedeli ilave edildiği” haberleri gündeme gelmiştir.
Bu konuda mağdur olan bir tüketici Elektrik faturasını son ödeme tarihinden iki gün sonra ödemiş olmasına ve elektriğinin fiili olarak kesilmemesine rağmen bir sonraki faturasında Kesme/Açma bedeli ilave edildiğini ifade etmiştir.
Söz konusu uygulama;
Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’in 7.maddesinin 1.paragrafında “(1) Müşterinin elektrik enerjisi tüketimine ilişkin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda son ödeme tarihini izleyen beş iş günü içerisinde perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından müşteriye ikinci bir yazılı bildirimde bulunulur.
Söz konusu bildirimde müşterinin ödeme yükümlülüğünü belirtilen sürede yerine getirmemesi halinde elektrik enerjisinin kesileceği belirtilir.
Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından belirlenecek bu süre, ikinci bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en az beş iş günüdür.”
Hükmü ile
Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 25.maddesinin 2.paragrafında;
“(2) Elektrik enerjisinin yeniden bağlanması için, müşteri tarafından ödenecek kesme-bağlama bedeli, kesme – bağlamanın dağıtım şirketi tarafından perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiye bildirimini takip eden bir sonraki döneme ait ödeme bildirimine yansıtılır. Fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme-bağlama bedeli talep edilmez. “
Kesme Açma Bedelleri İle Hileli Kazançlar
Hükümlerinde, elektriği mevzuata uygun şekilde kesilip açılmayan hiçbir kullanıcıdan hiçbir ad altında Kesme Açma ücreti alınamayacağı açıkça hükme bağlanmıştır.
Bütün bunlara rağmen bazı Elektrik Dağıtım Şirketlerinde mevzuata uygun olarak Kesme Açma işlemi yapılmadan Kesme Açma bedeli alındığı gibi, bazı Dağıtım Şirketlerinde ise usulsüzlük daha ileri götürülerek mevzuata uygun Kesme/Açma işlemi yapılmadan tüketicinin kullanmış olduğu tüketim miktarına EPMHY’nin 13.maddesinin b. Fıkrası “b) Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin ilgili mevzuata uygun olarak kestiği elektrik enerjisini, yükümlülüklerini yerine getirmeden dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin izni dışında açması, kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilir.”
Hükmü gerekçe gösterilerek burada bir örneğini ördüğünüz, kaçak elektrik uygulaması yapılmaktadır.
Tüketicinin elektriği borcundan dolayı mevzuata uygun olarak kesilmediği halde faturada görüldüğü gibi, abonenin tüketmiş olduğu elektriğe Kaçak Elektrik tarifesi uygulanarak fatura edilmiş ve haksız kazanç sağlanmıştır.
Müşterinin ilgili dağıtım şirketine itirazda bulunarak elektriğinin kesilmemiş olması nedeniyle bu haksız uygulamanın iptalini istemesine rağmen, yine ekte görülen sayaç numarası bile yazılı olmayan, belgede iddia edildiği şekilde abonenin tesisinin elektriğinin kesildiği şirket tarafından ifade edilmesine rağmen;
Tüketicinin tesisindeki elektrik sayacının optik portundan alınan verilere göre, söz konusu tarihte ilgili sayaçta herhangi bir elektrik kesintisi olmadığı görülmüştür.
Sayaç verilerine müdahale söz konusu olamayacağına göre o zaman, ekte görülen mühür kayıt örneği ise mevzuata uygun kesme yapılmadan sadece MBS (Müşteri Bilgi Sistemi) üzerinde yapılmış ve birkaç gündür ulusal basın gündeminde olan sadece onlarca Türk Lirası Kesme/Açma bedeli değil abonelerden, binlerce Türk Lirası haksız kazanç elde edilmektedir.
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
Bir cevap yazın