
Elektrik Faturası Detayları;
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) hukuk mücadelesi sonucu olarak 19 Eylül 2013 tarihinde sonuçlanan ve 4 Kasım 2013 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) tebliğ edilen karara göre Elektrik faturalarındaki Kaçak/Kayıp bedeli haksız bulunarak uygulama durdurulmuştur. Fakat Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 4 Aralık 2013 tarihine kadar kararı Temyiz etme ve yürütmeyi durdurma kararı aldırma ihtimali vardır.
Daha önce bazı tüketicilerin bireysel olarak tüketici hakem heyetlerine yaptıkları başvurular sonrasında; fatura detayında görülmesi engellenerek bedelin birim fiyatına eklenmesi ile yine tüketiciler kayıp/kaçak bedellerinin ödemeye devam etmektedirler.
Şimdiden sonra ya EPDK’nın kararı temyiz ederek; yürütmeyi durdurma kararı alabilir veya karar olduğu gibi uygulanır ama bu sırada elektrik birim fiyatına kayıp/kaçak oranı kadar zam yapılabilir.
Elektrik Faturası Detayları Nelerden Oluşur?
Bir elektrik faturası detayında;
- Kaçak/Kayıp bedeli, (Faturada görülmemesine rağmen birim fiyat içine ilave edilmiştir)
- Perakende Satış Hizmet Bedeli,
- İletim Sistemi Kullanım Bedeli,
- Dağıtım Sistemi Kullanım Bedeli
- Sayaç Okuma Bedeli,
- Enerji Fonu,
- TRT payı,
- Belediye Tüketim Vergisi
- K.D.V
Standart olarak bulunmaktadır. Bu başlıkların her biri sayfalarca açıklamaya ihtiyaç duymaktadır, ama bu gün kayıp/kaçak bölümüne değinip diğer başlıkları ileriki günlerde incelemeye çalışacağız.
Kayıp ve Kaçak tanımları teknik olarak farklı anlamlar taşımakla birlikte bizde bu teknik ayrıştırma yapılmadan kısaca; kayıp/kaçak bedeli olarak ifade edilerek tüketicilere fatura edilmektedir.
Elektrikte Kayıp Ne Demek? Kaçak Ne Demek?
Kayıp; kayıp elektrik tamamen teknik bir sorundur ve temek olarak elektrik şebekesinin karakteristiğine uygun olarak belli bir oranın altına en azından şimdiki teknolojiler ile düşürülmesi imkânsız olan bir kayıp enerjidir ve bir türlü fire olarak anlaşılabilir.
Kaçak; kaçak elektrik ise, Dağıtım sistemine veya sayaçlara veya ölçü sistemine ya da tesisata müdahale ederek, tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, eksik veya hatalı ölçüm yapılması veya hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketmesi olarak tanımlanmıştır.
2011 yılından itibaren özelleşmesi tamamlanmış olan dağıtım şirketlerinde, dağıtım şirketlerinin EPDK’ya taahhütleri kapsamında düşürülmüş olan kaçak kayıp oranları ise bu güne kadar tüketicilere yansıtılmamıştır.
Dağıtım şebekesinin iyileştirilerek teknik kayıpların düşürülmesi ve Kaçakların önlenmesi tamamen Elektrik Dağıtım Şirketlerinin sorumluluğundadır. Teknik kayıpların düşürülmemesi ve kaçak kullanımların önlenememesinin sonuçları ise tüketicilere ceza gibi yansıtılmaktadır. Yetkinin başkasında olduğu bir uygulamanın sonucunda tüketicilere hem de kullanımları oranında yansıtılmasının ise adil bir uygulama olduğu söylenemez
Bir cevap yazın