
7 Şubat 2016 tarihinde bu sitede yayımladığımız “Elektrik Ticaretinde Kartlar Yeniden Karılacak” başlıklı analizimizden hemen sonra Türk Telekom Elektrik Satış Şirketi (TTES) A.Ş ile ilgili duyumlar aldık.
Adapazarı, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde son kaynak tedarikçisi olarak faaliyet gösteren Sepaş (Sakarya Elektrik Perakende Satış A.Ş.) Elektrik Enerjisi Ticaretinden daha fazla faydalanmak amacıyla; son kaynak tedarik lisans bölgesinden oldukça uzak bir il olan Samsun’da 16 Mart 2016 tarihinde bir ofis açtı.
Bölgesel ofisleri aracılığı ile tüketicilere ulaşma imkânı elde etmiş şirketlerin;
- Teklif vermede, dinamik bir ara yüz ile hızlı teklif hazırlama ve merkez onayını alma,
- Güvence bedeli tahsilâtı ve iadesi,
- Fatura tahsilât işlemleri
Gibi hizmetlerini yerel ofislerinde doğrudan yapabilmeleri hem sektörün tamamı hem tüketiciler açısından avantajlı durum yaratacaktır.
Yönetmelik veya tarife yapısında değişiklik yapılarak son kaynak tedarikçileri lehine bir durum yaratılmazsa ve tedarik şirketleri doğru stratejilerle yola çıkılmışlarsa,
Başlıklarımız
Türk Telekom Grup Şirketi Türk Telekom Elektrik Satış Şirketi (TTES) A.Ş
Bir yandan Türk Telekom’un Grup şirketi olan Türk Telekom Elektrik Satış Şirketi (TTES) A.Ş.’nin tüm yurt genelindeki ofis ve acentelerinde faaliyete başlayacak ihtimali; diğer yandan SEPAŞ’ın başlattığı benzer uygulamaların başarısız olma ihtimali yoktur.
Bu yeni yapılanma, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirme öncesi tekel konumundan oldukça farklı bir oluşumdur.
Bu nedenle dağıtım ve son kaynak tedarikçisi şirketlerin de; özelleştirme öncesi tekel konumlarından ayrı olarak liberalleşen bu yeni yapıya uyum sağlayabilmeleri oranında elektrik ticareti tarafında başarılı olabileceklerdir.
Perakende Enerji Sektörünün Libarelleşmesi
Sektörün liberalleşmesi sonucu oluşan bu rekabet ortamında; yeni müşteri kazanamasa da mevcut müşterilerini elinde tutma çabasında olan tedarikçiler mutlaka kurumsal bir yapıya kavuşacak, tüketici memnuniyetine önem vereceklerdir.
Dolayısıyla kalite olarak ciddi bir değişim yaşanacaktır.
Ama sürdürülebilir bir rekabet ve başarı için dinamik bir yapı oluşturularak yeni oluşumlara doğru ve hızlı tepki üretilebilmelidir.
Serbest Tüketici Pazarı
Yakın bir gelecekte, tüketicilerin farklı tedarikçilere ulaşımı daha kolay olabilecek, tedarikçilerini özgürce seçebilecek böylece daha avantajlı fiyattan elektrik kullanabileceklerdir.
Tüketiciler de, tedarikçilerini seçerken mümkün olduğu kadar doğru bilgilerle iyi araştırmalı, sadece teklif fiyatına bakmak yerine; teklif veren tedarikçilerin referanslarına ve kamuoyunda ticari algısına dikkat etme yanında,
Serbest tüketici olarak ister son kaynak tedarikçisi, ister farklı bir tedarikçi ile yapacakları sözleşmelerin,
İkili anlaşma statüsünde olması nedeniyle Ticari bir sözleşme şartları nedeniyle, taraflar arasında oluşacak bazı anlaşmazlıklar, EPDK’nın müdahil olma imkânını kaldırarak,; Mahkemelerin yetki alanında olduğunu unutmamalıdırlar, bu nedenle imzalayacakları sözleşmeleri iyi incelemeli gerekirse bir uzmandan yardım almalıdırlar.
Başka bir dağıtım bölgesinde yıllık elektrik kesinti saati hakkında bilgi sahibi olmadan müşterisinde, elektrik kesintisi nedeniyle bir yıllık jeneratör yakıt masrafını karşılama gibi uçuk taahhütlerde bulunup, sonra taahhüdünü uygulamayan tedarikçilerin olduğu da bir gerçektir.
Sektörde yaşanan gelişmeler, elektrik ticareti tarafında bu hareketliliğin artarak devam edeceğini işaret etmektedir.
Şayet benzer oluşumlar bu hızla devam ederse, 2017 yılında en az bir milyon tüketici tedarikçilerini değiştirecekler gibi görülmektedir.
Tecrübe pahalı bir deneyimdir, tüketicilerin mevcut tedarikçileri ile bu gün yaşadıkları deneyim, yarınki kararlarında mutlaka belirleyici olacaktır.
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
Bir cevap yazın