
Elektrik Ticaretinde Rekabet ve Rekabet Kurumu yazımıza girmeden önce; 22 Mayıs 2015 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesinde Rekabet Kurumu “Elektrik Piyasası Sektör Raporunun Tanıtımı ve Değerlendirilmesi” konulu bir toplantı düzenlenmiş;
Toplantıda açılış konuşmasını yapan;
Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Elif ÇEPNİ
Enerji Ticareti Derneği Başkanı: Cem AŞIK
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönet.Krl.Üyesi:Mehmet GÖÇMEN
Rekabet Kurulu Başkan Vekili: Raşit GÜRPINAR
Elektrik Piyasası Sektör Raporunun Sunumunu;
Rekabet Kurumu, Rekabet Uzmanları: Selen YERSU ve Metin PEKTAŞ
Elektrik Piyasası Sektör Raporu Değerlendirilmesinde;
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Emin Köksal moderatörlüğünde;
Hacettepe Üni.Hukuk Fakültesi Dekanı: Prof.Dr.Çağlar ÖZEL
Enerji Ticareti Derneği Temsilcisi: Uğur YÜKSEL
Gibi meslek ve sektör temsilcilerinin önde gelen isimlerinin katıldığı ve sektörün sorunlarının konuşulacağı bir toplantı düzenlenmiştir.
Toplantıda bir taraftan Toptan ve Perakende enerji ticareti ve sektördeki Rekabet raporu üzerinde görüşlerini paylaşmışlardır.
Her ne kadar yıllardır gecikmiş bir çalışma olsa da yine de insanları biraz olsun umutlandıran bir çalışma yapılmış.
Elektrik Ticaretinde Rekabet ve Rekabet Kurumu- Serbest Tüketici Kavramı
Serbest tüketici kavramının uygulamaya konulmasından bu güne kadar her nedense rekabet konusunda hiçbir kurum bu konuya gereken ilgiyi göstermemiş hem tüketiciler hem de aynı zamanda dağıtım lisansı da olmayan tedarikçiler, sistemin haksız rekabet ve yasadışı uygulamaları ile baş başa bırakılmıştır.
Bu güne kadar Dağıtım ve Perakende Satış lisansı olup 21 Dağıtım bölgesinden birinde faaliyet sürdüren şirketler oyunun kurallarını kendileri belirleyerek istedikleri gibi rekabete aykırı ve yasadışı işlemlerle mağduriyete sebep olmuş olmasına rağmen nedense bu güne kadar hiçbir yetkili kurum bu konuya eğilmemiştir.
Bazı tedarikçiler;
Sayaçların uygun hale getirilmesi Dağıtım şirketinin görevi olmasına rağmen, Sayaç uygun değil,
Tüketicinin tek veya iki aylık faturası toplamı 10.000 kwh üzerinde olduğu halde, limit altı,
Tüketicinin hiçbir şeyden haberi olmadan, tüketici sanki kendileri ile Kurul onayına tabi olmayan ikili anlaşma imzalamış ve kendi müşterileri olmuş gibi sisteme kaydederek, hem müşteriye hiçbir indirim uygulamamakta hem de kendi lehine haksız rekabet yaratmaktadır.
Bazı son kaynak kullanım tedarikçileri müşterilerine çifte sözleşme imzalatarak, zorda kaldıkları zaman ikinci sözleşmeyi devreye alarak mağduriyet yaratmaya devam ediyorlar.
Oysa bırakın yeni müşteri edinmeyi, mevcut müşterilerini bile koruyamayan şirketlerin sihirli bir el tarafından korunması, şirketlere de tüketiciye de zarar vermektedir.
Bundan sonra en azından Petrol Piyasasındaki kadar kuralların geçerli olduğu bir uygulama olmalı, aynı zamanda kişilerin ve kurumların şikâyetlerini iletebilecekleri ve sonuç alabilecekleri bir yapının oluşturulması ise sektörün mağdurları tarafından beklenmektedir.
Saygılarımla
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
Bir cevap yazın