
Enerji Sektöründe Ar-Ge; ELDER (Elektrik Dağıtıcıları Derneği) tarafından, elektrik dağıtım sektörünün kayıpların azaltılması, kaçakların engellenmesi; müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesinin artırılması, maliyeti düşürecek yeni teknolojilerin geliştirilmesi gibi güncel konularda sektör-üniversite Ar-Ge işbirliğini geliştirmek amacıyla,
27.04.2015 tarihinde Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen yüksek katılımlı Çalıştay’a; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra kamu, özel sektör ve üniversitelerden çok sayıda katılımcı iştirak etmiştir.
Çalıştay’da bir konuşma yapan Enerji Bakanı Sn.Taner Yıldız Akıllı şebekeler, abone bilgi yönetim sistemleri; coğrafi bilgi yönetim sistemlerinin önemi ile hizmet kalitesi ve standardının önemine vurgu yapmış,
EPDK Başkanı Sn.Mustafa Yılmaz ise, Ar-Ge konusunda özel sektöre destek olmaya hazır olduklarını belirtmişlerdir.
Bununla birlikte ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Nihat Özdemir ise;
Sermayemiz bilgi ve insandır. Ar-GE projeleri her ikisini de besler ve güçlendirir.
Üretim ve tedarikte rekabetçi serbest bir piyasa oluşmaktadır. Dağıtım, verimlilik ve müşteri odaklı olarak yeni düzenlemelerin sinyalini vermiştir.
Bu kadar geniş katılımlı uzman grupların yapacağı Ar-Ge çalışması sonucunda hedeflere uygun bir genel yapı elbette oluşabilir.
Ama önemli olan bu Ar-Ge çalışmalarına emek verenlere şirketlerden daha doğru bilgi gelir de sonuç daha isabetli olur.
Aksi halde sağlam verilere dayanmayan bir çalışma sonucu hüsran olacaktır.
Fakat unutmamak gerekir ki, her dağıtım şirketinin lisans sahasına bağlı olarak değişik sorunları bulunmakta; hatta şirketin lisans bölgesi bir yana lisans bölgesindeki iller veya bazı büyük ilçeler dâhil, demografik yapı, abone portföyü veya ödeme alışkanlıkları ve kaçak kullanım gibi farklı sorunları yerleşimlere göre birbirinden farklılıklar göstermektedir.
Bu nedenle farklı stratejilerle sorunların çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
EPDK, özellikle yasal konuda yönetmelikler hazırlanırken görüş alışverişinde bulunması; yönetmelikleri yayınlaması ve kendi sitesinde tüketicilerin tüketim faturalarını kontrol edebilecekleri “Elektrik Faturası Hesaplama” modülü ile tüketicileri bilgilendirmede konusunda oldukça başarılı çalışmalar yapmaktadır.
Enerji Sektöründe Ar-Ge ile Coğrafi Bilgi Sisteminde Standart
Bu Ar-Ge çalışmasında özellikle Sayın Bakanın ifade ettiği, Akıllı Şebekeler, Abone Bilgi Yönetim Sistemi ve Coğrafi Bilgi Sisteminde bir standart oluşturulması gerekmekle birlikte; özellikle Abone Bilgi Yönetim Sisteminin fonksiyonlarının yönetmeliklere uygunluğu test edilmeli ve şirketler Kurul tarafından Akredite edilmiş uygulamalar kullanmalıdırlar.
Akıllı Şebekeler, adı ise her ne kadar adı akıllı olsa bile; teknolojiyi geliştirenler ve şebekeyi akıllı şebekeye uygun mimaride tasarlayanların görüşü kadar fayda sağlayabilir, akıllı olabilirler.
Coğrafi Bilgi Sistemleri ise sürekli güncel tutulması yanında Abone Bilgi Yönetim Sistemi ile entegre çalışmalı; sürekli olarak canlı veri akışı sağlanmalıdır.
Saygılarımla
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
Bir cevap yazın