Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Denetlenmesi; 18.11.2012 tarihinde Ulusal basında çıkan bazı haberlere göre, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Özelleştirilen Elektrik Dağıtım Bölgelerinde yılda en az bir defa olmak ve dağıtım şirketine en az 15 gün önceden haber vermek şartı ile belirlenen yatırım; müşteri hizmetleri ve bilişim altyapısı konuları dahil olmak üzere 9 kalem işlemlerde Enerji Bakanlığı veya görevlendireceği Denetim şirketleri aracılığı ile denetleneceği öngörülmektedir.
Daha önce denetim yetkisi EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) ‘da iken kurul bu konuda yönetmelikleri de hazırlamıştı. Ama her ne hikmetse aradan geçen iki yıl boyunca bildiğimiz kadarı ile hiçbir denetim faaliyeti yapılmadı.
Denetim konuları iyi seçilse de yapılacak denetimlerin uygulama talimatları ve derinlikleri ile yeterli denetim elamanı temini oldukça önemlidir.
Her ne kadar daha denetimlerin ne zaman başlayacağı bilinmese de; bugün başlamış bile olsa geriye dönük iki yıl bu denetim kapsamında olmalı!
Aynı zamanda elektrik abonelerinden gelen şikayetler mutlaka incelenmeli ve inceleme sonrasında; Kanun ve Yönetmeliklere aykırı durum belirlenmesi durumunda ne gibi uygulamaların yapılacağı mağdur tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi de denetim kadar önemlidir.
Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Denetlenmesi Yönetmeliği
Belgelerinin bir bölümü elimde olan sadece bir ilde 6.000 den fazla abone sadece dağıtım şirketinin hatalı uygulamalarından dolayı 25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6111 sayılı BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE DİĞER BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN faydalandırılmamış, kanuni haklarından doğan yapılandırılacak borçları yapılandırılmadığı gibi söz konusu bu borçlarından dolayı tamamı icra takibine uğramışlarıdır.
Bunun yanında EPDK Müşteri hizmetleri yönetmeliğinde her ne kadar “ Borçtan dolayı fiili olarak elektrik kesilmeden kesme/açma bedeli alınmaz” ibaresi olsa ve Kaçak elektrik kullanımının tarifi bile açıça yazılsa bile fiili olarak elektrik kesilmeden müşterinin bir sonraki tüketimi tamamen kaçak tarifesinden faturalandırılmaktadır. Ayrıca bir de açma kesme bedeli tahsil edilmektedir.
Abone Sayaçlarının Değiştirilmesi
Son zamanlarda damga süresi 10 yılını doldurmuş sayaçların değişimi ise ayrı bir konu; Abonenin sayacını değiştirdikten sonra fatura ile birlikte bir matbu dilekçe bırakılıyor.
Bilebildiğim kadarı ile abonenin sayacın değiştirilmesi veya yeniden damgalanıp tekrar kullanılması seçeneği sayaç değişiminden önce dilekçenin alınması gerekir.
Yoksa ilimiz, haberimiz olmadan bir elektrik dağıtım şirketi tarafından işgal edilip tüm bürokratik işlemler tersten yapılmaya başlandı da haberimiz mi yok.?
Yatırım ise her ne kadar aboneleri ilgilendirse de yatırımın verimliliği doğrudan Kamu kar veya zararına sebebiyet vermektedir. Yatırım planından, onaylanan yatırımların gerçekleşmesine kadar her aşamanın incelenmesi, demontaj malzemelerin akıbetine kadar takip edilmeli yoksa; şebekedeki demontaj malzemelerin yatırımda kullanılarak kamuya fatura edilip, edilmediği belgelerle kayıt altına alınmalıdır.
Kamuda çalışanlar veya Kamu kurumlarında bir işi olanlar bilirler ki, Devlet kendi Kurumlarında İster Gelir idaresi olsun, ister Nüfus idaresi isterse Milli Eğitim hiç fark etmez, kamu kendi çalışanlarını hiyerarşisi içinde sürekli denetim altında tutar.
Ama ne yazık ki yine bir Kamu hizmeti olan elektrik dağıtımında ise; özelleşmemiş olan bölgeler kendi denetiminde iken, özelleşen bölgeler tamamen denetimsiz olarak devam etmektedir.
Buradan aklıma bir soru geliyor, Acaba Kamu, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin İşletme hakkını ihale ile alan özel şirketlere kendi personelinden çok mu güveniyor.? Öyle ise biz kime güvenelim.?
Son Söz.: İtimat edilmek, sevilmekten daha büyük iltifattır. G. Mc. Donald
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com