Biyogazlı Balıkesir Biyogazlı Türkiye! Türkiye gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme istenilen yönde veya değil. Fakat her koşulda Türkiye’nin daha fazla enerji ihtiyacı olduğu ve bir şekilde bunu çözmesi gerektiği ortada.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasında Türk-Alman Biyogaz Projesi’nin başlatıldığını kaydetti.
Türk halkının birçok konuda bilgilendirilmesi gerektiği gibi biyogaz konusunda da bilgilendirilmesi gerekmektedir. Yurt dışı şirketleri Türkiye’nin enerji sektörünü araştırmakta buna fonlar ayırmakta ve kendilerine pazar arayışı içerisine girmektedirler.
Enerji konusunda büyük atılımlar yapan Almanya bu konuda da bir girişimde bulundu. Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin Alman hükümeti fonlarından desteklendiğini belirterek, şöyle devam etti:
Biyogazlı Balıkesir Biyogazlı Türkiye Proje Çalışması
”Projeyi hazırlarken bir analiz çalışması yaptık. Bölge potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye’de il il tarama yapıldı. Çalışma sonucunda, Türkiye’de 4 bin 500 biyogaz tesisini işletecek kadar hayvansal atık potansiyeli olduğunu saptadık. Sadece hayvansal atıktan kazanılan biyogazla Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 6-11’ini karşılamak mümkün. Biyogaz üretimi sonrasında ortaya çıkan fermantasyon artıklarının gübre olarak kullanımıyla kimyasal gübre kullanımı da önemli oranda düşecek. Bu sayede yer altı sularındaki tarımsal atık kaynaklı nitrat önlenecek.”
Proje kapsamında, Kırşehir Çiçekdağ ve Balıkesir Gönen’de iki örnek biyogaz tesisinin kurulmasına destek verildiğini anlatan Yaşın, işletmelerin 2014 yılına kadar tamamlanıp, elektrik üretimine başlamasının hedeflendiğini söyledi. Bunun yanında Balıkesir ,Bandırma, Gönen’in biyogaz tesislerini karşılayacak kapasitede atık ürettiği ortadadır. Bir Bandırma’lı olarak Bandırma’da biyogaz tesisleri açısından Banvit ve Şeker Piliç gibi şirketlerin bu konuya desteklerini arttırmalarını dilerim. Gün geçtikçe Bandırma bölgesinin ismi yenilenebilir enerjiyle daha fazla anılacak duruma gelicek buna inanıyorum.
Bir Türkiye vatandaşı olarak bu tarz girişimlerin ortaklıdan ziyade kendi başımıza yapılmasını can-ı gönülden istemek sizce suç mu?