Belediye Tüketim Vergisi Nedir? Belediye Tüketim Vergisi Yönetmeliği ile Büyükşehir belediyelerince elektrik abonelerinden alınan bir vergi türüdür. Bilindiği gibi 2464 Sayılı Belediye Gelirler Kanunu’nun 34 maddesi gereği; Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki elektrik kullanıcıları yürürlükteki oran nispetinde Belediye Tüketim Vergisini Elektrik faturaları içinde ödemek zorundadırlar.
Elektrik Dağıtım Şirketleri söz konusu bu bedelleri elektrik faturası içinde tahakkuk ettirmek ve tahsilinden sonra ilgili Belediye hesabına ödemekle mükelleftirler.
Köy sınırları ve mücavir alan dışındaki kullanım yerlerinde elektrik tüketenler, Belediye Tüketim Vergisinden muaftır.
Yeni, Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir sınırları içerisinde köy statüsünde yerleşim yeri kalmayıp hepsinin mahalle olması nedeniyle; bu nedenle yeni oluşan mahallelerdeki kullanım yerlerinde elektrik enerjisi kullanan tüketiciler de artık Belediye Tüketim Vergisi ödemekle mükellef olacaklardır.
Büyükşehir sınırları içerisinde olan ve 30 Mart 2014 tarihinden önce köy statüsünde olup; 30 Mart 2014 tarihinden sonra mahalle statüsüne kavuşmuş olan yerleşim yerlerinde elektrik tüketen birimlerdeki Elektrik faturalarında Belediye Tüketim Vergisi tahakkuku, Elektrik Dağıtım Şirketlerince sağlanarak,
Verginin tahsilâtından sonra ilgili Belediyelere ödenmesinde aracılık eden Elektrik Dağıtım şirketleri ile Serbest tüketicilerin anlaşmalı tedarikçileri tarafından sonuçlandırılmalıdır.
Bu nedenle Elektrik Dağıtım şirketleri mahalle sınırlarının hangi belediyeye ait olduğunu doğru tespit ederek hak sahibi belediyelere hakları olan vergilerin doğru olarak ödenmesini sağlamaları gerekmektedir.
Aksi halde bazı Belediyeler hak ettikleri doğru bedeli alamaz veya bazı belediyeler kendi haklarından daha fazla vergi tahsilâtı yapmış olur ki; bu da sakinlerine hizmet sunma çabasında olan Belediyelerin aklarının adil dağılmasını gerektirir.
Elektrik Fatura Detayları ve KDV yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
coskun.tezel@akillisebekeler.com