Son zamanlarda herkesin ilgiyle yakında takip ettiği ‘ İBB Büyük Veri Projesi ‘ CIO Update Dergisinde Erol Özgüner ile proje özelindeki röportajına yer verdi.
CIO Update Dergisi; Erol Özgüner İle İBB Büyük Veri Projesi Röportajı
CIO Update Dergisi Nisan 20′ sayısında İBB CIO’ su Erol Özgüner ile yapılan röportajda Büyük Veri Projesine ait detaylar yer aldı. “Devasa Veri Platformumuz ile Belediye ve İştirakleri Birbirleriyle Konuşur Hale Geldi!” başlıklı röportajda öne çıkan bölümleri sizler için bir araya getirdim.
YTÜ Elektronik Haberleşme Mühendisliğinden mezun olan Erol bey mezuniyeti sonrasında akademik alanda kariyerine başlıyor sonrasında Kocaeli’nde özel sektöre geçişin ardından Turkcell’ de 15 yıl çalışıyor. Aynı yıl kendi şirketini kurduktan sonra son seçim ile beraber İBB’de CIO görevini devam ettirmektedir.
Özel ve kamu sektöründe çalışmalarının ardından Belediyede göre alan Erol Özgüner Belediyenin özel ve kamudan farklı olarak ayrı bir alan olarak değerlendiriyor. Özellikle hayatın daha çok içinde yer alan belediyenin en yoğun çalışma ortamı olduğunu paylaşıyor. 7/24 hizmet süresi 30 adet şirket ve 87.000 civarı çalışan ile Türkiye’nin en büyük organizasyonu olduğunu belirtiyor.
Belediye IT yönetiminin yapıldığı teknoloji masasında belediye ve iştirak şirketlerinin teknoloji yöneticilerinin bulunmaktadır. Veri Merkezinde tüm iştirakler ve belediyeye ait sunucular barındırılmaktadır.
Göreve geldiği dönemde hayata geçirilmek üzere olan İBB Büyük Veri Projesi ‘nden, platform olarak değerlendirildiğinde tüm iştirak şirketleri ile API ve WEB servis aracılığıyla bağlayacak şekilde tüm iştirakler ve belediyenin ürünlerine ve servislerine hizmet edilmesini planladıklarını şeklinde bahsetti. Böylece teknolojik olarak şirketleri belediyeyle, belediyeyi de şirketlerle konuşur hale gelmiştir.
Röportajda teknoloji alanında yer alan diğer önemli gelişmeler;
- Teknolojik ürün ve servisleri bir bütün olarak Akıllı Şehir tanımı içinde gerçekleşmektedir.
- Akıllı Şehir platformunu hizmet eden yatayda bir veri platformu bulunmaktadır. Diğer üzerinde çalışılan platformlar; IoT, video analitik platformları.
- İstanbul’da mevcut fiber altyapısı 3.500 km, öngörülen ihtiyaç 13.000 km fiber altyapısıdır.
- İstanbulkart’ ın sadece ulaşım değil bir ödeme kartı haline gelecektir. Yakın zamanda kare kod uygulaması ile mobil cüzdan olarak kullanılması hedefleniyor.
- İSMEK’ te verilen sertifikaların blockchain ile sertifikalandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca su ve doğalgaz abonelikleri için de blockchain kullanılması gündemdedir.
- Gelecek gündemde, insansız parklanmalar ve SüperApp ile tüm belediye uygulamaların tek platformdan kullanıcılara kendilerine özgü kullanım altyapısı ile verilmesi yer almaktadır.
- İSKİ ve İGDAŞ ile akıllı sayaç dönüşüm projesinin devam etmektedir. Yaklaşık 13 milyon sensor kullanımının olacağı projede, eş zamanlı veri aktarımı konusunda önemli bir teknolojik altyapıya ihtiyaç olacaktır.