Önceki hafta EPDK’nın yönetmeliğine göre kaçak elektrik tanımlarına değinmiştik. Şimdi ise tüketicilerin yönetmeliğe aykırı düzenlenen kaçak elektrik tutanakları ve kaçak elektrik faturalarında itiraz süreci hakkındaki süreci paylaşacağız.
- Kaçak Elektrik Kullanımı Tanımı Nedir?
- Kaçak Elektrik Kullanımının Faturalandırılması ve İtiraz Yöntemleri
- Kayıp Kaçak Bedelinde Tüketici Zaferi
- Kaçak Elektrik Kullanımı İle Mücadele
- Kronik Kaçak Elektrik Kullanımı ve Önleyici Tedbirler!
- Kaçak Elektrik Kullanım ve Yaptırımlar
- Kaçak Elektrik Yönetmeliği ve Kaçak Elektrik Hesaplama Esasları
- Elektrik Şirketi Mağduru Tüketici Kime Güvensin.?
Kaçak Elektrik Uygulamaları ve Fatura Tutarlarına İtiraz Süreçleri
Kullanım yerinizde adınıza düzenlenen kaçak elektrik tutanağını ve buna bağlı olarak düzenlenen kaçak elektrik kullanım faturasının; EPDK Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğine uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğine bakılarak tespit edeceğiniz yönetmeliğe aykırı işlemler nedeniyle; İtirazların ödemeyi durdurmayacağı ilkesi doğrultusunda,(bildirim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde);
Kaçak Elektrik Faturasına İtirazınızı Bildirim Tarihinden İtibaren İlk 6 Ay İçerisinde Yapmanız Gerekir.

İlgili elektrik dağıtım şirketine yazılı olarak itiraz edebilirsiniz; dağıtım şirketi de kaçak elektrik faturalarında itiraza 10 iş günü içerisinde cevap vermekle yükümlüdür.
İlgili Dağıtım Şirketi; Kaçak Elektrik Fatura İtirazınıza 10 İş Günü İçerisinde Cevap Vermekle Yükümlüdür.
Kaçak Elektrik Faturalarında İtiraz Süreci ve Uyuşmazlık Tutarları
İlgili dağıtım şirketinin vereceği cevap ve uygulamadan doğan mağduriyetinizin giderilmemesi durumunda öncelikle;
Uyuşmazlık konusu tutarın,
7.500,00 Tl.ye kadar olanlar için ilçe tüketici hakem heyetlerine 7.500,00 Tl- 11.330,00 Tl.arasındaki tutarlar için il tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunulması gerekir.
Dağıtım şirketleri; Tüketici hakem heyetleri kararına 15 gün içerisinde itiraz edebilir veya kararı uygulamakla yükümlüdür.
Buna rağmen, bazı dağıtım şirketleri yönetmeliğe aykırı uygulamaları nedeniyle; tüketici hakem heyeti tarafından verilen karara itiraz etmediği gibi aradan iki yıl geçmesine rağmen kararı da uygulamamaktadır. Bu durumda tüketiciler tüm haklarını sonuna kadar aramalı bu kapsamda,
Dağıtım şirketleri; Tüketici hakem heyetleri kararına 15 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Aksi takdirde kararı uygulamakla yükümlüdür.
Dağıtım şirketleri tüketici hakem heyetleri kararına yasal süresi içerisinde itiraz etmediği veya kararı uygulamadığı durumlarda; tüketiciler haklarını mahkemelerde arama yoluna gidebilirler.
“Bu arada tüketicilerin tüm sorularını da elimizden geldiği kadar cevaplıyoruz; tüketicileri sağlıklı bilgilendirmek açısından tüketicilerin e-mail adreslerini de yazmaları kendilerine ulaşabilmemiz açısından önem taşımaktadır.”
Saygılarımla
Coşkun Tezel