Kaçak Elektrik Kullanım ve Yaptırımlar; 08 Mayıs 2014 Tarih ve 28994 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan
“ELEKTRİK PİYASASI TÜKETİCİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ”nin 26.maddesinde “Kaçak Elektrik Enerjisi Tüketimi” tarif edilmiş buna göre;
MADDE 26 – (1) Gerçek veya tüzel kişinin;
a) Kullanım yerine ilişkin olarak; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma olmaksızın dağıtım sistemine müdahale ederek elektrik enerjisi tüketmesi,
b) Dağıtım sistemine veya sayaçlara veya ölçü sistemine ya da yapı bina giriş noktasından sayaca kadar olan tesisata müdahale ederek, tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, eksik veya hatalı ölçüm yapılması veya hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmemiş sayaçtan geçirilerek, mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketmesi,
c) Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin ilgili mevzuata uygun olarak kestiği elektrik enerjisini, mücbir sebep halleri dışında; yükümlülüklerini yerine getirmeden dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin izni dışında açması, kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilir.
(2) Yapılan kontrollerde, kaçak elektrik enerjisi tüketildiğine dair bir şüpheye sebep olacak bir bulguya rastlanılması halinde bu Bölüm uyarınca belirlenen yöntemler çerçevesinde kaçak tespit süreci başlatılır.
(3) Kaçak elektrik enerjisi tüketiminin tespit edilmesinde, ilgili tüzel kişinin tespitini doğru bulgu ve belgelere dayandırması ve tüketici haklarının ihlal edilmemesi esastır. Kaçak işleminin başlatılması için bu sürecin sonunda kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespiti gereklidir.
(4) Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, kaçak tespit süreci sonucunda kaçak elektrik enerjisi tüketimi tespit edilen gerçek veya tüzel kişilerin elektrik enerjisini keserek sayacı mühürler ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur.
Kaçak Elektrik Kullanım ve Yaptırımlar – 1-Kaçak Elektrik Faturalarının Ödenmesi
Kaçak Elektrik Faturalarının Ödenmesi ise 31. Madde kapsamında;
MADDE 31 – (1) Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit olunan tüketici, kendisine fatura edilen bedeli, tebliğ edilen ödeme bildiriminde yer alan son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlüdür. İtirazın yapılmış olması ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
(2) Tüketici, söz konusu kaçak faturasına ilişkin tebliğ edilen ödeme bildirimine, kanıt ve belgeleri ile birlikte, bildirim tarihinden itibaren altı ay içerisinde itiraz edebilir. Bu itiraz en geç on iş günü içerisinde sonuçlandırılır. İnceleme sonucuna göre; tüketicinin haklı olduğunun anlaşılması ve tüketicinin tebliğ edilen ödeme bildiriminde yer alan tutarı ödemiş olması halinde, dağıtım şirketince iade edilecek tutara, tüketicinin ödeme tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, gecikme zammı, günlük olarak uygulanarak iade işlemi gerçekleştirilir.
(3) İkinci fıkra kapsamında yapılan itiraz sonuçlandırılıncaya kadar tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi bakımından itiraza esas tutarın teminata bağlanması şartıyla elektrik enerjisi bağlanabilir.
Hükme bağlanmıştır,
Buna göre özellikle 26 maddenin 1.parafrafının (a) ve (c) bentlerinde ölçü sistemine müdahale edilmeden kullanımlar kaçak elektrik kapsamında görülmüş,
Kaçak elektrik faturasının ödenmesi konusunda ise özellikle 31.maddenin 3 fıkrasında ödemeye itiraz eden tüketicilerin, itirazlarının elektriklerinin kesilmesini engellemediği, kaçak faturasından doğan alacak tutarının teminata alınması ile tüketicinin elektriğinin bağlanabileceği net olarak belirtilmiştir.
Bu nedenle tüketicilerin elektrik enerjisi kullanımında ve ödemelerinde daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
Kaynak: EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu)
Coşkun Tezel