Kaçak Elektrik Kullanımını Azmettirmek olarak agılanabilecek skandal paylaşım.

04 Haziran 2015 tarihli http://www.enerjienstitutusu.com sitesinde yayınlanan bir haberde; Bir Dağıtım Şirketi Genel Müdürünün düzenlediği bir basın toplantısında özet olarak “Kaçak Elektrik Kullanıyorsan Kullan ama israf etme” diye bir açıklaması yayınlanmıştır.
12 Ekim 2004 tarih ve 25611 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanunun 142.maddesinde tanımlanan hüküm, 05 Temmuz 2012 tarih ve 28334 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kanunun 83.maddesinde düzenlenerek, kaçak elektrik kullanımı fiili “Karşılıksız yararlanma” olarak tanımlanmış ve,
Abonelik Esası
Kaçak Kullanım Tanımı; “Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” Ceza maddesi düzenlenerek, yine aynı kanunun 84. Maddesinde;
“Karşılıksız yararlanma suçunda, fail, azmettiren veya yardım edenin pişmanlık göstererek mağdurun, kamunun veya özel hukuk tüzel kişisinin uğradığı zararı, soruşturma tamamlanmadan önce tamamen tazmin etmesi halinde kamu davası açılmaz; zararın hüküm verilinceye kadar tamamen tazmin edilmesi halinde ise, verilecek ceza üçte birine kadar indirilir. Ancak kişi, bu fıkra hükmünden iki defadan fazla yararlanamaz.” Diye açıklama getirilmiştir.
Peki, şirketin abonelerinden kaçak elektrik kullanımı nedeniyle haklarında Yetkili Cumhuriyet Savcılığına yaptıkları suç duyurularında, aboneler;
Her ne kadar bir basın toplantısı kullanılan ifadeler Kanunların üzeride olmasa da, Biz bu fiilin suç olduğunu bilmiyorduk, kaçak elektrik kullanımını yetkili şirketin Genel Müdürünün azmettirmesiyle yaptık, diye savunma yaparlarsa, o zaman şirket avukatları bu durumdan kurtulmak için daha fazla gayret göstermek zorunda kalacaklardır.
Dağıtım Şirketlerinin Asli Görevi
Dağıtım şirketinin asli görevlerinden biri de lisans sahasındaki kaçak/kayıpları önlemek ise, o halde “Kaçak Elektrik kullanıyorsanız kullanın ama israf etmeyin” demek, Yasaya göre suç sayılan bir fiilin işlenmesini azmettirmek demektir ve cezası da yukarıda belirtilmiştir.
Kaldı ki bir bölgede kaçak elektrik kullanımı, sadece şirket zararı olarak değil, görevli şirket fiyat eşitleme mekanizması ile kayıp/kaçakların büyük bir bölümünü kamudan tahsil ettiği, bu nedenle kamu zararı oluştuğu da bir gerçektir.
Dolayısıyla, sadece ilgili şirketin lisans alanında değil, Ulusal tarife kullanımı nedeniyle tüm tüketiciler daha fazla süre boyunca bu sorumsuzluktan kaynaklanan kayıp kaçak bedeli ödemek zorunda kalmış olacaklardır.
Bu durumda bir taraftan abonelerine kaçak elektrik kullanma yönündeki düşüncelerini ifade ederken, diğer taraftan bu abonelerin kaçak elektrik kullanmaları gerekçesiyle Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine göre idari para cezası,
Diğer taraftan kaçak elektrik kullanan kişiler hakkında Yetkili Cumhuriyet Savcılığına Ceza Yasası ilgili maddesi gereğince “Karşılıksız Yararlanma” maddesi gereğince suç duyurusunda bulunma ne kadar etik bir uygulamadır.
Sonuç olarak bir taraftan suça azmettirme, diğer taraftan ise kamu zararı oluşması nedeniyle suç işlenmiştir.
Kaçak/kayıpla imkânlar ölçüsünde mücadele etmek takdir edilebilecek bir uygulama iken, abonelerini suça azmettirmek ise suç teşkil etmektedir.
Basın toplantısının orijinal metnini okumak için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.
http://enerjienstitusu.com/2015/06/04/dedastan-ilginc-aciklama-kacak-elektrik-kullaniyorsan-kullan-ama-israf-etme/
Saygılarımla
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com