
Kaçak Elektrik Hesaplama Esasları yönetmeliğine bağlı olarak Kaçak elektrik kullanımı, kullanıcısını risk altına soktuğu gibi, tüm vatandaşlara ve ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.
Bu nedenle kaçak elektrikle mücadele edilmelidir.
Ama her uygulama adaletli ve yönetmeliklere uygun yapılmalıdır, Şimdi sizlere bir dağıtım şirketinin, yasadışı uygulamasından bir örnek vermek istiyorum;
Tüketicinin birinin kullanım mahallinde yapılan kontrol sonucu; aboneye harici faz çekerek kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle kaçak tutanağı düzenleniyor, bu tutanağa istinaden aboneye;
30 gün kaçak 360 gün ise, güç üzerinden bulunmuş ilave ek tüketim içeren bir fatura düzenlenmektedir.
Birinci kaçak tutanak tarihinden 19 gün sonra tekrar kaçak denetimine gidiliyor.
Birinci tutanakta tespit edilen kaçak/usulsüz kullanımın düzeltildiğine ait hiçbir ibare bulunmazken; yine harici faz çekerek enerji tüketildiği nedeniyle yeni bir tutanak düzenleniyor!
19 günlük kaçak (birinci kaçak tahakkuku göz önüne alınmadan % 50 zamlı) ve yine; güç üzerinden hesaplanmış 360 gün ilave ek tüketim tahakkuku yapılmıştır
Oysa
08.05.2014 tarih ve 28994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği”nin 27 maddesinde kaçak Elektrik kullanımının tespiti,
28.maddede tüketim miktarının hesaplanması ile 29. Maddede;
Kaçak elektrik tüketim miktarının hesaplanmasında ve faturalamada esas alınacak süre
Kaçak Elektrik Hesaplama Esasları
MADDE 29 – (1) Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tüketiciye yapılacak faturalandırmada, aşağıda yer alan süreler esas alınır.
- a) 26 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi çerçevesindeki tespitlerde; kaçak elektrik enerjisi kullanımına ilişkin olarak yapılacak hesaplamada esas alınacak süre; doğru bulgu ve belgelere dayandırılması kaydıyla kaçak elektrik enerjisi kullanılmaya başlandığı tarih ile kaçak tespitinin yapıldığı tarih arasındaki süre olup bu süre 12 ayı geçemez. Doğru bulgu ve belgelerin bulunmaması halinde bu süre 90 gün olarak alınır.
- b) 26 ncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendi çerçevesindeki tespitlerde,
1) Kullanım yerine ilişkin olarak; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma yapılmış olan yerler için, kaçak elektrik enerjisi kullanımına ilişkin olarak yapılacak hesaplamada esas alınacak süre; son endeks okuma ile tutanak düzenlenmiş olması kaydıyla kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme işlemleri gibi, sayaç mahalinde dağıtım şirketince gerçekleştirilmiş olan en son işlem tarihi ile kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süredir ve bu süre 90 günü geçemez. Ancak, sayaçtan geçirilmeden ayrı bir hatla kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespiti halinde, kullanım süresi esas alınır. Ancak bu süre 180 günü geçemez.
Amir hükümlerine rağmen 19 gün arayla hem de iki defa 360 günlük ilave ek tüketim neden yapılmaktadır, herhangi bir yasal dayanağı var mıdır?
Hadi diyelim birinci tutanaktaki 360 günlük ilave tüketimi 1.a maddesi kapsamında değerlendirerek, bulgu ve belgelerle 12 aylık yapmaya çalışıyorsunuz ki (Yönetmeliğe göre mümkün değildir.)
O zaman 19 gün sonraki ikinci tahakkukta 360 günlük süre nereden bulunuyor?
Yoksa on iki ay 360X2=720-19= 701 oldu da haberimiz mi yoktur?
Bu uygulamadan şirket üst yönetiminin haberi olduğunu düşünmüyorum. Bu uygulamaların başka amaçlara hizmet ettiği de gizlenemez bir gerçektir.
Elektrik Dağıtım Şirketlerinde İnovasyon gerekmektedir.
Saygılarımla
Coşkun Tezel
Bir cevap yazın