
Nesnelerin İnterneti(IoT) ve Telekom operatörleri arasındaki ilişkiyi ve neden kendi ana işleri dışındaki IoT, Finans gibi alanlarda yatırım yaptıklarını önceki yazılarımızda anlatmaya çalıştık. Şimdi de sektörün cevabını aradığı ‘IoT Değer Zinciri Nedir?’ sorusuna kendi cevabımızı vermeye çalışacağız.
- IoT Pazarı Büyüyecek Mi?
- IoT Sorunsalı
- IoT Platformu Fizibilitesi
- Telekom Operatörlerinin Yeni Oyun Alanı; Akıllı Evler
Lütfen bu yazımızla birlikte konu bütünlüğünün sağlanması adına belirttiğimiz diğer yazılarımızı da okuyunuz.
Başlıklarımız
IoT Değer Zinciri Nedir?
Öncelikle Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir? Siteyi ilk kurduğumuz zamanlarda Akıllı Şebekeler tanımını defalarca yapmış ve sektörün hızlı kazanç iştahı ile Akıllı Şebekeler kavramına tam hakim olmadan Akıllı Sayaç adı altında sayısız projeler yapmış olduğunu yazmıştık. Sektöre öncülük etmesi ve kavram karmaşasının giderilmesi adına TAŞ 2023 Projesi başlatılmıştı. Sonuç raporunu ICSG 2018’de paylaştılar. Özetini Elder’in sayfasından indirebilirsiniz.
Nesnelerin İnterneti;
‘Birbiriyle bağlantılı cihazların, mekanik ve dijital makinelerin, nesnelerin, hayvanların ya da benzersiz tanımlayıcılarla sağlanan bir sistem ve insandan insana ya da insana ihtiyaç duymadan bir ağ üzerinden veri aktarma/anlamlandırma becerisidir.’ IoT Agenda
‘Basitçe söylemek gerekirse, internete (ve / veya birbirlerine) açık ve kapalı bir anahtar ile herhangi bir cihazı temelde bağlama kavramıdır.’ Forbes
‘Yaşama dair (Akla gelen ve gelecekte akla gelecek) her noktaya ilgili merkez ile haberleşme yeteneği kazandırılarak üretilen verilerin toplanması, işlenmesi ve anlamlandırılması ile verimliliğin artırılması hedefli bir dijitalleşme ideolojisidir.’ Bknz: Bugün Arabayla Çıkmasak mı?
Benim yaptığım ve diğer tanımlamalara bakıldığında ortak olan; ‘Haberleşme, İnternet Erişimi’. Bu terimler ile aklımıza ile Telekom operatörlerinin gelmesi, Telekom Operatörlerinin nesnelerin interneti alanına neden bu kadar ilgi duyduğunun da sebeplerinden bir tanesi.
LPWA; IoT haberleşmesinde Telekom operatör bağımlığından kurtulmak ve daha esnek bir haberleşme sistemin sahip olma arzusu ile geliştirilen ve gelişen nesnelerin interneti haberleşme teknolojisidir.
Nesnelerin İnterneti (IoT) Bileşenleri

Ülkemiz için yaptığımız hesaplamada; Telekom ya da LPWA operatörlerinin IoT değer zincirinde sadece haberleşme bileşeninde kalması kolay değiştirilebilir hale gelmelerine sebep olacaktır.
IoT ‘nin temeli haberleşmeden ziyade platformlarla desteklenmiş akıllı çözümlerdir. Buradan hareketle Nesnelerin interneti ideolojisinin çok katılımlı iş modelleri ile hayata geçirilebileceğini ve başarıyı ancak bu şekilde sağlayabileceğini söyleyebiliriz.
Bir cevap yazın