
Nesnelerin interneti nedir? Nesnelerin interneti bir kavram mıdır? Bir ürün müdür ya da bir servis midir? Hangi iş modeli ile pazara gidilebilir? Telekom operatörleri neden nesnelerin interneti (IoT) yatırım yapar ve IoT as a Service ( Servis hizmeti olarak IoT) sunar?
Nesnelerin interneti alanında çalışan bir çok kişinin günlük iş akışını bu soruların oluşturduğunu düşünüyorum. Elimden geldiğince düşüncelerimi en basit ve anlaşılır haliyle aktarmaya çalışayım.
Başlıklarımız
IoT – Nesnelerin İnterneti Nedir?
IoT Internet of Things Nedir?
Yakın zamanda erişime açılan Wikipedia’ya göre IoT Tanımı;
Nesnelerin İnterneti (IoT), benzersiz tanımlayıcılar (UID’ler) ile sağlanan birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler ve insandan insana veya insandan bilgisayara gerek kalmadan bir ağ üzerinden etkileşimli veri aktarma yeteneğidir.
Nesnelerin interneti tanımı, çoklu teknolojilerin yakınsaması, gerçek zamanlı analitik, makine öğrenimi, uç sensörleri ve gömülü sistemler nedeniyle gelişmiş çok bileşenli interaktif sistemlerdir.
Tümleşik sistemlerin, kablosuz sensör ağlarının, kontrol sistemlerinin, otomasyonun (ev ve bina otomasyonu dahil) ve geri kalan tüm geleneksel kontrol otomasyon sistemleri Nesnelerin İnterneti tanımına katkıda bulunur.
Tüketici pazarında, IoT teknolojisi en çok “akıllı ev” kavramıyla ilgili ürünlerle eşanlamlıdır; birini destekleyen cihazları ve cihazları (aydınlatma armatürleri, termostatlar, ev güvenlik sistemleri ve kameralar ve diğer ev aletleri gibi) veya daha yaygın ekosistemlerdir ve akıllı telefonlar ve akıllı hoparlörler gibi bu ekosistemle ilişkili cihazlar aracılığıyla kontrol edilebilir.
Eskiden hayatımızda M2M : Machine to Machine teknolojileri vardır. Araçlarımızla tanıdık biraz da bunu. Araç izleme takip, filo yönetimi farklı bir anlam kazandı bu teknoloji ile…
Nesnelerin İnterneti, M2M midir? Hayır!
Nesnelerin interneti: sensörlerin yani uç cihazların haberleşme teknolojileri ile bulut tabanlı bir IoT platformuna verileri aktarmasına ve bu verilerin farklı çözüm verileri ile korelasyonuna denir.
M2M’den Farkı Nedir?
M2M dünyasında her dikey ya da çözüm kendi iç dünyasında bir değer oluşturur. Örneğin araç takibi ile evdeki cihazlarının bir bağlantısı yoktur. Bir başka deyişle bu araç takip verileri ile şehir trafiğinin düzenlenmesi fikri yoktur.
Özetle, bir üst akla hizmet etmesi diyebiliriz. Sektörde en fazla karmaşa yaşanan nokta da burasıdır. Kocaman bir üretim alanınızın olduğunu düşünün; buradaki her bir ihtiyacınız için ayrı bir yazılım, sensör ve iş ortağı ile sonuç elde etmeye çalışıyorsunuz. Bu çözümler arası etkileşim yok ise asıl sağlanacak faydanın çok gerisindesiniz demektir.
IoT Platformları Neden Gereklidir?
IoT Platformu Fizibilitesi yazımızı bir okuyup gelin; biz buradayız 🙂
Az yukarıda bahsettiğim yazılımlar çöplüğünden kurtulmak ve çözümleriniz arasında etkileşim kurabilmek adına bir üst ana yönetici, irdeleyeci bir yazılıma ihtiyacımız var.
Ama yazılımlarımız api ile birbirini besliyor. Ne gerek var şimdi yeniden yatırıma?
Bugünü kurtarmak istiyorsanız evet yöneticinizle platform için görüşmenize gerek yok 🙂 Ancak bulunduğunuz üretim tesisi vs gibi işletmelerin nesnelerinin size iletmek istediği mesajları kaçırıyorsunuz. Eğer son kullanıcı değil de yazılım sağlayacı iseniz; IoT dünyasında her şeyi sağlayabildiğinizi söyleyen bir yanılgıdasınız!
IoT Platformlarının Çözüm Sağlayıcılarına Faydası Nedir?
Aynı anda çoklu bağlantı ( Multi-tenancy), ölçeklenebilirlilik, Siber Güvenlik, Bağlanıtı Yönetimi, Veri Yönetimi ve daha bir sürü motora sahip mi yazılımınız? Bugün için konuşmuyorum. Uçtan Uca dijitalleşen bir tesise sahip olma anınızdan bahsediyorum. Bugün platform yatırımı yapmayan bir kurumun dijitalleşme de geride kalacağını düşünüyorum.
Ticari avantajına gelecek olursak, uzmanı olduğunuz dikeyde kalın ve sizin güçlü kasınız olmayan bağlantı yöntemi, bulut vb gibi teknolojileri bırakın. Daha karlı olacaksınızdır. Bununla birlikte çözümlerinizden katma değer yaratarak yeni gelir kanalları oluşturma fırsatı da cabası…
Benim tavsiyem telekom operatörlerinin güçlü olduğu kasları onlara bırakın ve siz kendi dikeyinizde globalleşmeye odaklanın!
Bitirmeden nesnelerin interneti uygulamaları yazımızı da bir okumanızı tavsiye ederim.
Son olarak şunu da eklemeyelim ki, nesnelerin interneti alanında faaliyet göstermeyi düşünüyorsanız; değer zincirinin her alanına hitap etmeye ve bu alanlarda kendinizi güçlendirmeye çalışmayın! En güç kasınızı seçin ve orada hatrı sayılır bi güce kavuşun. Zira toplumda ve makinelerde tekilleşme trendi dönemindeyiz. Başarılı İş modellerine bakacak olursanız; çok paydaşlı ekosistem tabanlı iş modellerini göreceksinizdir.
Bir cevap yazın