
İnternet servis sunucuları birbirleriyle etkileşimlerinde API’ler kullanır. API (Application Programming Interface): Bir uygulamaya ait yeteneklerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için, yeteneklerini paylaşan uygulamanın sağladığı arayüz’dür. Şimdi bu ‘API’ konusuna daha sonra dönmek üzere kısa bir ara verelim…
Son yıllarda hayatımızda değişim oldukça hızlı yaşandı. Nesnelerin İnterneti (İoT-İnternet of Things), ve bunun yarattığı Yeni Çağ; Endüstri 4.0, beraberinde gelen Yapay Zeka (Ai-Artificial İntelligence), Büyük Veri (BigData), Bulut Teknolojisi (Cloud), gibi yalnızca Bilişim Sektörü çalışanları değil hemen hemen her meslekteki insanların kullandığı bu teknolojik terimler, gündemimizi ve yaşam şeklimizi oldukça değiştirdi. Bu değişim ve dönüşümü de Dijital Dönüşüm olarak adlandırdık.

2019 yılı Mayıs ayında ‘Dijitaleşmenin 6 Aşaması’ olarak yayınlanan bu rapor, Dijital Dönüşümde kat edilen yolu ve nereye doğru devam edeceğini bizlere özetliyor. Dikkat ederseniz ‘Şimdi – Günümüz’ kısmı aslında bizlere mesajı veriyor. Bugün İşbirlikçi Ekonomi Çağı’ndayız.
Başlıklarımız
Tepebaşı Belediyesi Bilişim Semineri
Bu rapordan tam 2 yıl önce, 2017 yılı Mayıs ayında Eskişehir’de şehrin genlerinde de olan ‘Gelin Tanış olalım, işi kolay kılalım’ (Yunus Emre) felsefesiyle Tepebaşı Belediyesi Bilişim Semineri düzenlendi. Şehrin ve Teknolojinin A-B-C’sinin (Ai-BigData-Cloud) konuşulup tartışıldığı bu seminer sonrasında, 95 farklı kurumun bilişim ve teknoloji yöneticileri arasından yaklaşık 20 yönetici, Eskişehir Kent Bilişim Kurulunu kurulmasında öncülük etti. Kent Bilişim Kurulu bugün ‘İşbirlikçi Ekonomi Çağı’ olarak adlandırılan bu gerekliliği, yıllar öncesinden ilk olarak Eskişehir’e ve yaptığı çalışmalarla da ülkemize ve dünyaya duyurmaya çalıştı.
Tepebaşı Belediyesi Bilişim Seminerinde, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ‘Kent Güvenliğinde Bilişim’den bahsederken, Anadolu Üniversitemizden katılan hocamız (bugün Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde) ‘Afet Yönetiminde Bilişim’den, Osmangazi Üniversitemizden katılan hocamız ise ‘Ulaşımda Bilişim’den bahsetti. Hepimiz için bir bilmece olan Hukuk’ta Bilişim konusunun da işlendiği Seminerde; Eskişehir’in köklü Sanayi kuruluşu TEI (TUSAŞ) yetkilileri Sanayi’de Bilişim konularıyla bizleri aydınlattı. Bizde, belediyede yürütmüş olduğumuz Akıllı Şehir projesinden bahsederek ‘Kent Yönetiminde Bilişim’ konusunu ele almış olduk.
Akıllı şehir çalışmaları bizlere kurumlar arası iletişimin kopukluğunu daha net biçimde göstererek bazı soruları sormamızı gerektirdi.
Şehirlerimiz ne kadar Akıllı? Veya belediyelerimiz ‘Akıllı Şehir’ kavramında hangi noktada?
Akıllı Şehir kavramı, Akıllı Ulaşım, Akıllı Sanayi, Akıllı Tarım gibi alt başlıkları içinde barındırır. Geleceğin şehirlerinde tüm bunların birbirine uyumlu ve koordineli çalışması düşünülür. Ancak günümüzde yönetsel farklılıklar nedeniyle durum çok ilkeldir. Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Tarım İl Müdürlüğü gibi farklı kurumlardan önce, belediye olarak büyükşehir ve ilçe belediyeleri bile birbiriyle koordineli ve uyumlu çalışma sorunu yaşamaktadırlar. Bilgi ve veri paylaşımı, verilerin farklı platformlarda hazırlanmasından dolayı, olması gerektiğinin çok altında gerçekleşir ve oldukça zaman kaybına neden olur. Neden aynı teknolojileri ve aynı altyapıları kullanan bilişimcileri ortak bir akılda birleşemiyorlar?
Neden Ortak Akıl?
Ülkemizde bir araya gelme, birlikte çalışma, takım-ekip olabilme kültürü gelişmemiştir. Aynı masada kararlar alma, uzlaşabilme kabiliyetimiz oldukça azdır. Bu yalnızca kurumların yönetiminde değil spordan-sanata her alanda en büyük sorunlarımızdan biridir. Ülkemizde başarılar maalesef hep bireyseldir. Örnek olarak, 270 adet federasyonumuza bağlı futbol kulübümüz olmasına ve çoğunluğu genç 80 milyonluk nüfusumuza rağmen Dünya Kupasında yalnızca bir Hakem olan Cüneyt Çakır’ı izleyebildik. O’nun la gurur duyabildik. Bundan önce de olimpiyatlar veya uluslararası müsabakalarda milli başarılarımız sadece halter, güreş gibi bireysel sporlarda yaşandı. Takım kültürü, birlikte başarma kültürü zayıflığımız, sanırım eğitim sistemimiz kaynaklı köklü bir sorun. Fakat ciddi bir sorun.

Ancak Dünya’da gelişen toplumlara baktığınızda hep birlik olmaktan, birlikte hareket etmekten yana olduklarını görüyoruz. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nin süper güç olmasının nedeni, isminde gizlidir. Bir diğer birleşik alternatif güç unsuru ise Avrupa Birliği’dir. Batı dünyası, bizim de içinde bulunduğumuz orta doğu dünyasına ayrılmayı, ayrışmayı, küçülmeyi, özgürleşme ve farklılıkların yönetimi gibi kılıflarla veya terör tohumlarıyla özendirse de, kendileri birlik olmaktan, birleşik devletler olarak varlıklarını sürdürmekten yana tavırlarını gizlemiyor ve olağan üstü çaba sarf ediyor. Bu birliktelik ise onları daima güçlü ve başarılı kılıyor.
Eskişehir Kent Bilişim Kurulu

İşte tüm bu eksiklikler ve farkındalıklarla Eskişehir Kent Bilişim Kurulu adıyla bir grup yönetici, her ay bir araya gelerek Ortak Akılla, Akıllı Şehir olma iddiasıyla, İşbirlikçi Ekonomi Çağı’nın gerekliliğiyle toplanıyoruz, konuklar ağırlıyoruz, projeler üretiyor ve bilişim alanında yeni pazarlar bularak hibeler kazanıyoruz.
Her ay ulusal ve uluslararası düzeyde, bir Kamu da üst düzey yöneticiyi, bir Sivil Toplum Temsilcisini, bir üniversite hocamızı ve bir sanayi kuruluşu yöneticisini misafir ederek ‘birlikte neler yapabiliriz?’ Sorusuna cevap arıyoruz. Bugüne kadar özel sektörde Samsung Türkiye, Turkcell, Panasonic, Vodafone, Philips, IBM, Mercedes Benz Türk A.Ş., gibi kuruluşların üst düzey yöneticilerini ağırlayan kurulumuz, Eskişehir’in potansiyelinin dışarıya aktarılması, tanıtımı ve yatırım çekmesi içinde çalışmalar yürütmektedir. Hemen her toplantı sonrasında mutlaka bir proje çıkarmayı başaran kurul üyeleri, zaman içinde tıpkı yazının ilk paragrafında bahsettiğim ‘API’ gibi çalışarak, kurumlar arası iletişimin hızlanmasında, birlikte projeler üretilmesinde, birer arayüz haline dönüştüler.
Kurumlar arası en üst seviyede yapılan ancak çoğu sürdürülebilir olmayan işbirliği protokollerinin yerine, Eskişehir Kent Bilişim Kurulu toplantıları, henüz Eskişehir’in çokta alışık olmadığı ‘Birlikte Çalışma’ kültürünü bürokrat seviyesinde sağlayarak ‘tabanları birleştirme’ konusunda önemli bir hizmet sağlamış oldu.
Kent Bilişim Kurulu, bünyesinde alt komisyonlar oluşturarak kurumların ihtiyaç duyduğu platformların hazırlanmasında Eskişehir’de faaliyet gösteren firmaların çalışmalarını da ön plana çıkarmayı hedeflemiştir. Uzmanlık alanlarına göre; Dijital Dönüşüm Platformu, Yapay Zeka Platformu, Akıllı Şehirler Çalışma Grubu, Büyük Veri ve Bulut Sistemleri, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (Marka-Patent ve Telif) gibi konu başlıklarında oluşturulan alt komisyonlar ile Eskişehir Kent Bilişim Kurulu, eğitimden-üretime bu yeni çağda Eskişehir’in ihtiyaç duyduğu her türlü dijitalleşme çalışmalarına, adeta bir düşünce kuruluşu, bir danışmanlık hizmeti veya bir sivil toplum örgütü gibi hizmet vermektedir. Suat YALNIZOĞLU
Bir cevap yazın