
Sayaç okuma işlemleri, yerinden, daha hızlı, daha güvenli veri ve alınan ile satılan enerji sayaçlarını eş zamanlı okuyabilmek; Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri ile mümkün hale gelmiştir. Neden Şimdi?
Ancak, bu güne kadar OSOS ile okunabilen abone sayısında istenilen sayıya ulaşılamadığı görülmüştür.
Yapılan uygulamalar ise ağırlıklı olarak GPRS üzerinden yapılmaktadır.
Buna rağmen PLC ( Power line communications) olarak bilinen ve Elektrik hatları üzerinden haberleşme sağlayan sistemler üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır.
Yakın bir gelecekte ise Elektrik hatları üzerinden sayaçlara çift yönlü erişim sağlanarak özellikle; mesken ağırlıklı toplu yerleşim yerlerinin sayaç okumalarının daha hızlı ve hatasız okunması sağlanabilecektir.
Önemli olan bu networkün mimari yapısını dinamik ve sisteme uygun olarak tasarlamak olacaktır.
Böylelikle belli bir trafo bölgesinden beslenen abonelerin tüketimleri; ilgili trafo tüketimi ile eş zamanlı olarak kıyaslanarak kaçak/kayıp denetiminde idareye daha küçük lokasyonlarda daha etkin ve sonuç alıcı denetim imkânı sağlamış olacaktır.
Trafo bölgesindeki tüketicilerin tüketimleri ile trafonun tüketimi kıyaslandığı zaman; tüketici ölçü sistemine girmeden yapılan kaçak tüketimler de daha rahat tespit edilebilecektir.
Ayrıca bu durumda kapı kapalı veya sayaca erişim engeli sorunu da; ortadan kalkmış olacak; sayaç okuma ve şebeke koruma oranı en üst düzeyde gerçekleşmiş olacaktır.
Sayaç Okuma İşlemleri
PLC teknolojisi ile bir taraftan sistem sürekli online kalacak; diğer taraftan ilk kurulum maliyetleri yüksek olsa da çok ucuz bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
PLC çözümleri her ne kadar mesafe sınırlı olsa da belirli merkezlerde toplanan verilerin toplu olarak merkeze transfer edilmesi mümkündür.
Buna rağmen mevcut durumda tek başına PLC OSOS yeterli olamayacaktır.
Bu nedenle GPRS, Ethernet, RF ve PLC teknolojilerinden oluşan hibrit sistemler daha verimli gibi gözükmektedir.
Her ne kadar 1905 yılında ABD’de Chicago kentinde elektrik sayaçlarının Elektrik hatları üzerinden veri transferi ile okutulmasının patenti alınmış olsa bile bu konuda son zamanlarda çalışmalar hızlanmıştır.
OSOS sistemleri özellikle, tüketici profili ülkemizdeki yapıya uygun bölgeler için elzemdir.
Akıllı Şebekelere yatırımlar devam edecektir.
Bir cevap yazın