
Otomatik Sayaç Okuma OSOS İle gelen sorulara cevap yazımı paylaşıyorum. Birçok elektrik abonesinin gönderdikleri maillerden anlaşıldığı kadarı ile; Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Müşteri Sayaçlarını uzaktan okumasında kullanıcıların aklında çeşitli soru işaretleri oluşmaya başlamış durumdadır. OSOS Nedir?
Her şeyden önce şunu açıkça belirtmeliyiz ki kullandığımız tesislere ait ölçü sistemleri; sabit telefonlar ve GSM şirketlerinin ölçü sistemlerinde olduğu gibi servis sağlayıcıların doğrudan mekânında olmadığı ve elektrik kullanıcısının tesisinde (Ölçümleri baradan yapılan aboneler hariç) olması nedeni ile elektrik kullanıcıları faturalarındaki tüketimlerini sayaçlarındaki tüketim işaretleri ile kontrol edebilecek imkânlara sahiptirler.
Ayrıca OSOS kapsamındaki abonelerin dağıtım şirketinin sitesi üzerinden tesisat numaralarına bağlı şifre ile kendi tüketim bilgilerini görme imkanı da verilmelidir.
Bu nedenle elektrik enerjisi kullanıcısı müşterilerin bu konuda tereddüt etmesini gerektirecek bir durum söz konusu olmamaktadır.
Elektrik Dağıtım Şirketlerinden bazıları ise bu uygulamanın kendilerine neler getireceğini sorgulamakla meşgul olmaktalar. Oysa bu uygulama hem yatırım programları çerçevesinde yürütüldüğünden; dağıtım şirketleri için bir yük oluşturmamakta iken diğer yandan bu uygulama EPDK’nın kararları çerçevesinde bir zorunluluk olmaktadır.
EPDK kararına göre uygulama şimdilik; cadde sokak aydınlatmaları, tarımsal sulama aboneleri ve yıllık tüketim limiti kapsamındaki aboneler için uygulama zorunluluğu içermektedir.
Dağıtım Şirketleri İçin Otomatik Sayaç Okuma OSOS Avantajları
Ayrıca OSOS uygulamalarının dağıtım şirketleri için sağlayacakları avantajları da göz ardı etmemiz mümkün değildir. OSOS kurulması zorunlu olan aboneler dağıtım şirketlerinin lisans kapsamı çerçevesinde çok farklı bölgelerde dağıtık bir çerçevededir.
Bu nedenle bu abonelerin uzaktan okunabilmesi şirketler için avantaj olacağı gibi; bu uygulama ile sadece sayaç endeks bilgileri alınmayacağı gibi, çekilen güç ile abonelerin sözleşme güçleri incelenip abonelerin sözleşme güçlerinin yenilenmesi sağlanabilir. Yük profillerini incelenerek hat ve trafo kapasiteleri hakkındaki bilgiler güncellenebilir ve bu verilerden çok fazla bilgi üretilmesi mümkün olabilir.
Bu konuda şimdilik en olumsuz görünen işlem ise; faturaların adreslerine ulaştırılmasıdır ki bu konuda sorun edilecek bir konu değildir. Posta, kurye veya şirket elamanlarınca ulaştırılması sağlanabilir. Ayrıca e fatura uygulamasına geçilerek bu sorunlar büyük ölçüde giderilme imkânına sahiptir.
İşin aslında şirketler açısından bu kadar sığ düşünmek çok fazla da fayda sağlamaz.
OSOS uygulaması SCADA ile entegre edilerek Coğrafi Bilgi Sistemi üzerinde gözlemleyerek abone yönetim sistemi yönetiminde tam bir hakimiyet sağlayabilirler.
Sisteme ne kadar hakim olursanız yönetim o kadar verimli olur ve şirketler strateji belirleme konusunda; kendilerine hem sağlam veri elde etmiş hem de zamanı verimli kullanmış olacaklardır.
Mevcut dağıtım şirketlerinde ise bu tür entegre uygulamaları uygulamaya sokabilecek insan kaynağı ve imkan zaten mevcuttur. Önemli olan doğru kararları hızlı bir şekilde alarak işe başlamak olacaktır.
Bir cevap yazın