
Websitemize okuyucularımız tarafından sıklıkla sorulan sorular; Pandemi elektrik faturası yardımı yapılır mı? Pandemi döneminde elektrik kesilir mi? Pandemi’de elektrik faturamı ödemezsem ne olur?
Bu sorulara yanıt olabilmek adına yaşanan bazı gelişmelerin eşiğinde bu yazı hazırladık.
Başlıklarımız
Pandemi Elektrik Yardımı
Ticaret bakanı Pekcan’ın ifadesine göre; esnaflara kira, elektrik, su ve doğalgaz ödemelerine katkıda bulunmak amacıyla belirlenen oranlarda hibe desteği verileceği ifade edilmiş… Bu amaçla bütçe imkanları dahilinde yapılacak desteklerin yanında global firmaların da desteğinin alınması için görüşmelerin sürdüğü belirtilmektedir.
Elektrik ve doğalgaz dağıtım hizmetleri her ne kadar özel sektör aracılığı ile yürütülen ticari bir faaliyet olsa da; hizmetin kapsamı açısından bir kamusal faaliyetin özel sektör aracılığı ile yürütülmesidir.
Geç kalmış bir proje olsa da bu konuda çalışma olması memnuniyet vericidir. Yıllardır gelir seviyesine göre on binlerce mesken elektrik tüketicisinin belli oranda elektrik faturasının devlet tarafından karşılanan tüketicilere ilave olarak; bir işi olmadığı halde pandemi nedeniyle işsiz sayılmayıp esnek çalışma ödeneğine mecbur kalan elektrik tüketicileri ile işleri bozulan, gelir kaybına uğrayan esnaflara da bu anlamda destek olunması şarttır.
Projenin finansman çalışmaları devam ederken diğer taraftan belirli kriterler konularak bu kapsamda hiç olmazsa; esnafın elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmemesi konusunda bir genelge hazırlanabilirdi. Aksi halde zaten gelir kaybına uğramış zor durumdaki işletmelerin beklenti içerisinde olması kıt kaynaklarının önceliğini belirlemesinde yardımcı olacaktır.
Global Şirketlerin Yardımları ile Hibe Desteği
Proje finansmanı konusunda bütçe imkanlarına ilave olarak global şirketlerin sponsorlukları düşünülürken;
Yapılacak hibe tutarları hesaplanırken en azından dağıtım şirketleri ile de görüşülerek aldıkları enerji bedeline ilave olarak masraf tutarlarının eklenmesiyle (dağıtım şirketi karları ile kamu adına tahakkuk eden fon ve vergiler hariç) tespit edilecek bedel belirlenerek bu kapsamdaki tüketimlerin faturalandırılması sırasında bu detay dikkate alınmış olsa hem dağıtım şirketlerinin de projeye katkısı sağlanır. Hem devlet aynı finansman miktarıyla daha fazla tüketiciye fayda sağlayabilir olması da göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde kamu bir taraftan yaptığı hibe yardımının bir bölümünü tekrar vergi ve fon olarak kendisi alacak demektir.
Pandemi’de Elektrik Hibesi Uygulanabilir Mi?
Tüm bu yaşananlardan bir ders çıkarılacak olursa;
Deprem amacıyla geçici olarak bir yıllık uygulama takviminde alınması planlanan ve 20 senedir kalıcı hale gelen özel iletişim vergisinin amacı dışında harcanmış olması benzeri Elektrik tüketimlerinde uygulanan; Ar-Ge çalışmalarında kullanılması amacıyla, yıllardır tüketicilerin elektrik faturaları içerisinde tüketicilerden tahsil edilen enerji fonundan elektrik dağıtımı ve altyapı konusunda sonuçları dağıtım şirketleri ve tüketicilere yansımış olan bir Ar-Ge çalışması sonucu hissedilmediği gibi,
Endüstride dijitalleşme ile elektrik enerjisinin sürekliliği ve kalitesinin iyileştirilmesi dışında tamamen bir kamu finansmanına dönüşmüş olması ihtimali bulunan enerji fonu tutarının sadece amaçları doğrultusunda ve bir kısmı olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere değerlendirilmesi bundan sonraki karşılaşılabilecek olağanüstü durumlarda kullanıma hazır yedek akçe olarak değerlendirilebilir, fakat uygulanabilir mi emin değilim.
Saygılarımla
Coşkun Tezel
Bir cevap yazın