
Reaktif Enerji Bedeli Uygulamasında Muafiyet
EPDK’nun 26.12.2016 tarih ve 6808 sayılı Kurul Kararı ile
31.12.2015 tarih ve 29579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren EPDK’nun 5999-3 sayılı Kurul Kararı ile uygulamaya konulan; “Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’ kararın 13.maddesinin ¹ 2.fıkrası
“(2) Yukarıda belirtilenler dışında, tüm dağıtım sistemi kullanıcıları ile sisteme enerji veren üreticilere çekiş yönünde 16 ncı maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen; durumlarda aşağıdaki şartlar dâhilinde reaktif enerji tarifesi uygulanır. Ancak kullanıcıya ait kompanzasyon tesisinde arıza sonucu; oluşan ihlalin yılda (takvim yılı) bir kez olması halinde reaktif enerji bedeli faturalamada dikkate alınmaz. Reaktif enerji ölçüm sistemleri dağıtım şirketi tarafından tesis edilir. Reaktif enerji ölçüm sistemi tesis edilmemiş kullanıcılara reaktif enerji bedeli uygulanmaz.”
Şeklinde değiştirilmiştir.
Yeni düzenlemede açıkça belirtildiği üzere kullanıcının kompanzasyon tesisinde oluşan bir arıza nedeniyle aktif, reaktif (Endüktif veya kapasitif oranların biri veya her ikisi birden) oranlarının ihlalinin bir takvim yılı içerisinde bir defa gerçekleşmesi durumunda;
Bu oran aşımlarının faturalamada dikkate alınmayacağı, dolayısı ile kullanıcı bu madde kapsamındaki ihlalinden dolayı herhangi bir reaktif bedel ödemeyecektir.
Değiştirilen maddenin içeriğine göre, aynı takvim yılı içerisinde ikinci defa ihlalin gerçekleşmesi durumunda, ikinci ihlalden itibaren reaktif bedellerin uygulanacağı anlaşılmaktadır.
Bu uygulama sonucu takvim yılı içerisinde ilk defa aktif/reaktif oranlarının aşılması, faydalanılmış olunan reaktif enerji bedeli muafiyeti ve aynı yıl içerisinde konunun tekerrürü halinde aşılan reaktif oranının fatura edileceği hakkında tüketiciyi uyarma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bu nedenle tüketiciler her dönem faturalarını dikkatle inceleyerek; faturalandırılmayan aşım ihlallerini takip etmek durumundadırlar.
Tüketicilerin yeterli bilgi sahibi olmaması nedeniyle uygulamanın denetiminin nasıl yapılacağı ise belirsizliğini korumaktadır.
Reaktif Enerji’de Tüketici Bilinci
Dağıtım ve görevli tedarik şirketleri denetlenmiş olsa bile şu anda sayıları 200’ü aşan bağımsız tedarikçilerin madde hükmünü uygulayıp uygulamadıkları veya madde hükmünü uygulamayan ve tüketici itirazına rağmen gerekli düzeltmeyi yapmayan dağıtım ve tedarik şirketleri hakkında bir yaptırım ise bulunmamaktadır.
(Değiştirilen maddenin son iki satırındaki “Reaktif enerji ölçüm sistemleri dağıtım şirketi tarafından tesis edilir. Reaktif enerji ölçüm sistemi tesis edilmemiş kullanıcılara reaktif enerji bedeli uygulanmaz.” İfadesi dağıtım sistemi kullanıcılarını bağlayan ifadeler olmadığından dağıtım sistemi kullanıcılarının bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Dağıtım sistemi kullanıcıları kendi kompanzasyon sistemlerini tesis etmek ve kontrol altında tutmakla yükümlüdürler.
¹(2) Yukarıda belirtilenler dışında, tüm dağıtım sistemi kullanıcıları ile sisteme enerji veren üreticilere çekiş yönünde 17 nci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen durumlarda aşağıdaki şartlar dâhilinde reaktif enerji tarifesi uygulanır. Reaktif enerji ölçüm sistemleri dağıtım şirketi tarafından tesis edilir. Reaktif enerji ölçüm sistemi tesis edilmemiş abonelere reaktif enerji bedeli uygulanmaz.
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
serdar der ki
Merhaba,
Bir takvim yılında şubat ayında faturaya yansıyan cezayı dilekçe ile geri ödemesini aldık fakat kompanzasyon sistemini tamir ettirmedik ve mayıs ayında tekrar reaktif cezaye girdik diyelim. Mayıs ayının faturasında şubat ayı reaktif ceza ile mayıs ayı reaktif cezanın toplamı mı faturaya yansıtılır? Yoksa sadece mayıs ayının reaktif cezası faturaya yansıtılır? Cevap yazarsanız sevinirim. İyi Çalışmalar.
Coşkun Tezel der ki
Serdar bey,
Söz konusu bu muafiyet şartlı bir muafiyet olup, bir yılda iki defadan fazla reaktif oranları aşılması durumunda daha önce muafiyet nedeniyle alınmamış olan reaktif bedel muafiyeti ihlal etmeniz halinde yeni faturanıza ilave edilerek tahsil edilir.
Saygılarımla
Coşkun Tezel
Muhammet der ki
Merhaba 25.11.2019 tarihi ile kapasitif cezadayız ve kurtaramayacağız %24 ile, bu cezaya muafiyet doğar mı? sene içersinde hiç cezaya girilmedi. Sadece reaktif cezaya itiraz diye biliyorum . Yardımcı olursanız sevinirim saygılar
Coşkun Tezel der ki
Muhammet bey,
Reaktif temel olarak, Endüktif ve kapasitif olmak üzere iki şekilde ölçülür, ikisi de reaktif bedeldir,Endüktif veya kapasitif olması fark etmez muafiyetten faydalanabilirsiniz.
iyi çalışmalar.
Hasan tereci der ki
Merhaba,
Rezidans ortak alan ( garaj , havalandurma vs) sozlesme 130 kW, reaktif bedel çıkmıyor,( komp. Yok).serbest tüketici vasfında fatura. Reaktif olmaması normal mi?
Ancak, fatura da dağıtım bedeli aktif tüketim bedeline oranı ℅57 civarı . normal mi?
Teşekkürler.
Hasan tereci smm elek.muh.
ssakillisebekeler der ki
Coşkun Tezel‘e bilgi verildi, dönüş yaoacaktır.
Coşkun Tezel der ki
Şayet aboneliğiniz Mesken Ortak kullanımı ise reaktif bedel ödemezsiniz, ticari ise ve reaktif ölçüm belirleenen aktif oran üzerinde veya hiç kompanzasyonunuz yoksa yönetmelik gereği reaktif bedel ödersiniz, reaktif bedel tutarları doğrudan dağıtım firması alacağı olması nedeniyle serbest tüketici olmanız reaktif bedelden muaf olduğunuz anlamına gelmez reaktif, dağıtım hizmet bedelleri de doğrudan dağıtım firması alacağı olması nedeniyle bir indirim söz konusu olmayacağı için, serbest tüketici olarak tedarikçinizden aldığınız indirim oranına göre dağıtım bedeli oranı farklılıklar gösterebilir. irtibat kurarak fatura örneğinizi ulaştırabilirseniz detaylı bilgi verebilme şansım olur.
Saygılarımla
Neg der ki
Peki hocam 2018 yılına ait bir ceza içinde itirazda bulunabilir miyim yıl 2020
Coşkun Tezel der ki
Tam olarak içerik açık yazılmamış olsa da, şu anda bir kazanım elde edebilmeniz mümkün görülmüyor.
Saygılarımla