
Su Değirmeni İle Elektrik Üretmeyi Başardı!

Zamanınızda enerjiye olan talep sürekli olarak artmakta, artan enerji tüketiminin üretimi nedeniyle de çevreye verdiğimiz zarar da artmaktadır.
Bu arada yatırımcılar Dünya genelinde yenilenebilir ve çevreci enerji yatırımlarına yatırım yapmakta iken; insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli alternatif girişimlerle hem yatırım miktarı çok düşük hem de işletme maliyeti sıfır olan özel tasarımlı donanımlarla bazı ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
Bugün, bırakın bir mühendislik eğitimini okuryazarlığı bile olmayan ve arazisini sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla; sadece akarsuyun gücü, kendisinin çalışma azmi sonucunda geliştirdiği kendi imalatı olan bir donanımla sulama ihtiyacını bedava olarak karşılayan bir çiftçimizin dedelerinden öğrendiği, sulama mekanizmasını tanıtmak istiyorum.
Belki benzer mekanizmalar vardır ama ben gördüğümü, görmeyen okurlarımla paylaşmak istedim. Bu nedenle yeni fikirler doğmasına sebep olabilirsek bir faydamız olur.
Su Değirmeni İle Elektrik Üretim Maliyeti
Çiftçimizin sermayesinin tamamı, birkaç sırık, çöpe atılabilecek birkaç teneke kutu ve fikir ile çalışma azmidir.
Birkaç sırıkla tekerlek benzeri bir aparatın uç kısımlarına monte edilen teneke kutulardan ibaret olan sistem, akarsuyun içine suyun akış yönüne yerleştirilerek; suyun kuvveti ile çark dönerken içine su dolan tenekeler çarkın nihai noktasında içinde biriken suyu bir kanala boşaltmasından ibaret çalışmaktadır.
Kendi yöntemleriyle (Enerjide Ar-ge) bir akarsuyu üç beş metre yukarılara çekerek ihtiyaçlarını karşılayan bu çiftçilerimizin çabalarını takdir etmek gerekiyor.
Böylelikle hiçbir masraf yapmayan çiftçimiz kendi arazisini bedava olarak sulama imkânına kavuşmuş oluyor.
Günümüzde İnsanların tasarlayıp programladığı ölçüde faaliyet gösteren, akıllı şebekeler, akıllı sayaçlar ve akıllı telefonlar diye tanımladığımız ürünler yanında; hiçbir elektronik devresi ve yazılımı bile olmadan sadece suyun gücünü kullanarak, ihtiyaç duyulan miktar suyu istenilen yüksekliğe çıkaran bu mekanizmaya akıllı mekanizma demezsek kendimize haksızlık etmiş oluruz.
Hiç olmazsa Doğayı katletmeden Doğal ürünlerin üretilmesine katkıda bulunan bu isimsiz çevrecilerin; emeğini Dünya Çevre Gününde yâd ederek en azından saygımızı belirtmek istedim.
Sistemin çalışma videosunu izlemek isteyen okuyucularımız, videomuzu izleyebilirler.
Saygılarımla
Coşkun Tezel
coskun.tezel@akillisebekeler.com
Bir cevap yazın