
Tedaş’tan Kamulaştırma Bedelleri; Dünya Gazetesinin 09.01.2013 tarihli sayısındaki haberine göre, Elektrik Dağıtım Hizmetlerinin özelleşmesinden sonra; Tedaş (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.) kendisine yeni bir misyon edinmiş.
Tedaş Genel Müdürü Mükremin Çepni’nin açıklamasına göre Tedaş’ın yeni misyonu içerisinde önemi bir bölüm ise; taşınmazı üzerinden elektrik hattı geçen, direk dikilmiş veya trafo konulmuş olan vatandaşların bu güne kadar kamulaştırma bedelini alamadıklarını belirterek,
Bu konuyu kendisine iş edinmiş Avukatların olduğu; bu nedenle mahkeme ve icra kararları ile Tedaş’ın daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını bu nedenle sadece 2013 yılında 20 milyon TL. Tutarında kamulaştırma bedeli ödemek zorunda kaldıklarını, bunu önlemek için taşınmaz sahipleri ile anlaşma yoluna giderek kamulaştırma bedellerinin ödeyeceklerini belirtmişlerdir.
Son zamanlardan bu nedenle vatandaşlardan yoğun şekilde yazılı başvuru veya mahkeme kararı ile Tedaş’a gelen talepler nedeniyle kamulaştırma işini; Tedaş belli bir program dâhilinde çözmek için çalışmalara başlayacağını ve kamulaştırma mali boyutunun ise yaklaşık beş milyar Tl. Civarında olacağı tahmin edilmektedir.
Röportajda, bu kamulaştırma işleminin uzun bir süreç olacağını, bu nedenle orta ve uzun vadeli programlar yapılacağı belirtilmiştir.
Tedaş’tan Kamulaştırma Bedelleri – Tedaş Şerhleri
Tedaş’ın kamulaştırma konusu ise Tedaş için olduğu kadar vatandaşlar için de büyük bir sıkıntı kaynağı olarak yıllardır devam etmektedir.
Özellikle taşınmazların el değiştirmesi sırasında tapu üzerine konulmuş!
Tedaş şerhleri tapu devirlerinde ve alım satımlarda sürekli sıkıntı ve çözümsüzlük olarak vatandaşın karşısına çıkmaktadır.
Bunun yanında taşınmazın kullanım amacının değişmesi de vatandaşlar açısından sorun teşkil etmektedir.
Tahıl üretimi yapılan bir arazide meyve üretimine geçilmesi ile; gelişen ağaç yapısından dolayı bir taraftan risk unsuru olurken diğer taraftan arazi kullanım alanları kısıtlanmaktadır.
Ayrıca bu mesele tek başına Tedaş’ın çözebileceği bir sorun değildir. Bir taraftan Tapu ve Kadastro idareleri ile ilgili idari işlemler diğer taraftan arazideki ölçüm ve değerlendirmeler için hem Tedaş adına ölçüm yapacak Harita Mühendisleri ile; tarımsal alanlarda ürün kaybı nedeniyle Ziraat Mühendisleri ile İmarlı bölgelerde imar durumu nedeniyle Belediyelerle birlikte çalışma gerektireceğinden zaman alacak bir çalışma olduğu görülmektedir.
Her zorluğa rağmen yıllardır ihmal edilmiş bir konunun çözümü zaman alsa da; sonuçta çözüme kavuşacak olması hem vatandaş hem kamu adına sevindiricidir.
Bir cevap yazın