
Tek ve Çok Zamanlı Tarife seçenekeleri hakkında bilgi sahibi olmak ile fatura bedellerimizde tasarrufa gitmemiz mümkün… Tek ve Üç Zamanlı Tarife, genel tüketim alışkanlıklarımız baz alınarak günün belli zaman dilimlerine bölünerek fiyat avantajı sağlamakla birlikte tüketiminin şebekeye aynı anda yüklenmemesi hedefi güdülmektedir.
yazımızı inceleyerek tarife seçenekeleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Başlıklarımız
Tek ve Çok Zamanlı Tarife Tanımı
Türkiye’de, elektrik piyasası liberalleşmeye başlamadan önce son kullanıcılar sadece EPDK’nın belirlemiş olduğu tarife gruplarından enerjilerini tedarik etmekteydiler. Arz-Talep mekanizmasıyla hareket eden enerji fiyatları neticesinde kurum; Tek Zamanlı ve Çok Zamanlı olmak üzere kullanıcılara iki farklı tarife seçeneği sunmaya başlamıştır. Bu tarifeler günümüzde de uygulanmaya devam etmekte ve “Ulusal Tarife” olarak anılmaktadır.
Tek Zamanlı Tarife Nedir?
Tek zamanlı tarife kısaca günün tüm saatlerindeki tüketimleriniz için uygulanacak tek fiyat anlamanına gelmektedir. Bu tarifede abone tüm gün tüm saatlerde aynı fiyat üzerinden elektrik tüketimi ücretlendirilir.
Bir başka deyişle elektrik birim fiyatınız elektrik tüketiminin gerçekleştiği gün ve ya saate bağlı değişiklik göstermez. Elektrik Tüketim Bedeliniz, günün her saatinde aynı birim fiyat üzerinden hesaplanan elektrik tarifesidir.
Özetle Tek Zamanlı Tarife: Günün bütün saat aralıklarında kullanılan elektrik enerjisine tek birim fiyat ödenen tarife şeklinde tanımlanabilir. Tüketim zamanına göre maliyet farkı bulunmamaktadır.

Çok Zamanlı Tarife Nedir?
Çok zamanlı tarife, elektrik tüketiminiz esnasında genel tüketim yoğunluğu göz önüne alınarak belirlenmiş zaman dilimlerine göre dinamik fiyatlandırmanın uygulanması anlamına gelmektedir. Çok zamanlı tarifenin oluşturulmasının sebebi, fiyat avantajı sağlanarak elektrik tüketiminin parçalara bölünerek yoğun tüketim saatlerini gün içerisine dağıtmaktır. Böylelikle şebeke talep dengesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
Çok zamanlı tarife günün 06:00-17:00 – 17:00-22:00 – 22:00-06:00 zaman aralıkları ile üçe bölen bir tarife seçeneği olması sebebi ile Üç Zamanlı Tarife olarak da bilinen ve 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir.
Özetle Çok Zamanlı Tarife: EPDK tarafından açıklanan, günün farklı zaman aralıklarında kullanılan elektrik enerjisi için, her zaman aralığı için farklı birim fiyat uygulanan tarife olarak tanımlanabilir. Tüketicilerin bu tarife grubuna geçebilmeleri için zaman dilimlerine göre tüketimleri ölçebilen elektronik(dijital) sayaçlarının bulunması gerekmektedir. Tüketim zamanları Gündüz (06:00-16:59), Puant (17:00-21:59), Gece (22:00-05:59) olarak 3 farklı saat aralığı olarak fiyatlandırılmaktadır.
Ulusal tarifede uzun yıllardır; Puant Fiyatı>Gündüz Fiyatı>Gece Fiyatı olarak sıralanmaktadır.
Çok zamanlı tarife uygulamasında; sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar için,
- Ekim Ayının Son Pazar Günü ile Mart Ayının Son Pazar Günü arasında
- Gündüz 07-18,
- Puant 18-23,
- Gece 23-07 saatleri arasında;
- Mart Ayının Son Pazar Günü ile Ekim Ayının Son Pazar Günü arasında
- Gündüz 06-17,
- Puant 17-22,
- Gece 22-06 saatleri arasında;
- Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar için yıl boyunca
- Gündüz 06-17,
- Puant 17-22,
- Gece 22-06 saatleri arasındadır.
Kaynak; EPDK
Hangi Tarifeyi Tercih Etmelisiniz?
Elektrik kullanımınızı, enerji birim fiyatların daha ucuz olduğu gündüz ve gece zaman aralıklarına denk getirebiliyorsanız, çok zamanlı tarife tek zamanlı tarifeye göre sizin için daha avantajlı bir tarife olacaktır. Bu durumda ilgili perakende elektrik satış şirketiniz ile iletişime geçebilirsiniz.
Genel olarak; Gündüz (T1) , Puant (T2) ve Gece (T3) olarak terimsel nitelik taşımaktadır.
Nihai Fatura Bedellerinde avantaj sağlamasından dolayı Çok zamanlı tarife tipi, tüketimlerini yönetebilen sanayi tesisleri gibi aboneler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Çok Zamanlı Tarife |Üç(3) Zamanlı Tarife| Seçeneğinden Nasıl Yararlanılır?
Elektronik sayacınızın olması ve ilgili elektrik tedarikçinize yazılı başvuruda bulunmanız çok zamanlı tarifeden yararlanmanızı sağlar. Elektronik sayacınızın olması tek başına çok zamanlı tarifeden yararlandığınız anlamına gelmemektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta; bu tarifeden yararlanmak için Serbest Tüketici olma zorunluluğu yoktur.
Analog/Mekanik sayaç kullanan ve yazılı talepte bulunmamış elektrik aboneleri; tek zamanlı tarife ile ücretlendirilirler.
Tek ve Üç Zamanlı Tarifeden Hangisini Seçmeliyim?
Tüketim yoğunluk ve alışkanlığınızın bilenmeden cevaplanması oldukça zor. Enerji İzleme yazımızı okuyarak sayaç izleme hakkında bilgi sahibi olabilirisiniz.
Enerji tüketimizini bu tür yazılımlar üzerinden takip etmeniz size, tüketim alışkanlığınız ve israf ettiğiniz anlar hakkında bilgi verecektir. Bu bilgiler eşliğinde tasarruf edebilirsiniz.

Mesken Abonesi olarak; Tek zamanlı kullanırsan zaman sınırlaması olmadan tüm tüketiminiz 0,3413 TL/kWh tan, çok zamanlı tarifeden ise gündüz 0,3398- Puant 0,5207 – Gece tüketimi ise 0,2090 TL/kWh üzerinden hesaplanır.
Çok zamanlı tarifede; A x 0,3398 + B x 0,5207 + C x 0,2090 olarak tüketiminiz hesaplanır. (A+B+C=24 Saat)
Tek Zamanlı tarifede; D x 0,3413 olarak tüketim bedeliniz hesaplanır. (D=24 Saat)
Her iki tarife seçeneği kıyaslandığında Puant tüketiminizinin düşük, Gündüz tüketiminizin az, Gece tüketiminizin yüksek olması durumunda avantaj sağlayacak gibi duruyor.
Sitemize en fazla yönlendirilen başlıca sorular;
- Mesken – tek terim çok zaman aboneliği avantajlı mıdır?
- Elektrikte hangi tarife avantajlı?
- Elektrikte tek zaman mı çok zaman mı daha avantajlı?
İlgili abone gruplarına göre en uygun tarifenin hesaplanabilmesi için ilgili sayacın tüketimleri ile fiyatların ağırlıklı ortalamalarının hesaplanması gerekmektedir.
‘4 AG tttz Mesken’ Ne Demek?
Son kullanıcıların abonelikler tanımlanırken bağlı olduğu trafo sistemleri, gerilimleri, tarifeleri ve abone gruplarına göre sınıflandırılmaktadır. Her sektörde olduğu gibi enerji sektörünün de kendi içerisinde oluşturduğu bazı akronimler bulunmaktadır.
Elektrik sektöründe kullanılan bazı akronimleri açıklayacak olursak,
1 Nolu: Görevli Tedarik Şirketinden Enerji Alan İletim Sistemi Kullanıcısı Tüketiciler
2 Nolu: İletim şalt sahalarının dağıtım şirketinin kullanımındaki OG baralarına özel hattı ile bağlı tek bir tüzel kişi durumundaki kullanıcılar
3 Nolu: İletim şalt sahalarının dağıtım şirketinin kullanımındaki OG baralarına dağıtım şirketi hattı ile bağlı tek bir tüzel kişi durumundaki kullanıcılar
4 Nolu: Diğer Tüm Dağıtım Sistemi Kullanıcıları
AG: Alçak Gerilim Seviyesi
OG: Orta Gerilim Seviyesi
TT: Tek Terim
ÇT: Çift Terim
TZ: Tek Zamanlı Tarife
ÇZ: Çok Zamanlı(3 Zamanlı) Tarife
Şeklinde ifade edebiliriz.
Bu durumda 4 ag tttz mesken abone için; 4’Nolu sisteme bağlı bulunan, Alçak Gerilim, Tek Terimli ve Tek Zamanlı Mesken tarifesinden enerjisini kullandığını söyleyebiliriz.
EPDK Enerji Rehberi Uygulaması: Tek ve Çok Zamanlı Tarife Nedir?
Yakın zamanda EPDK Enerji rehberi uygulamasını devreye almıştı. Bu uygulama sayesinde elektrik sektörü ile ilgili olarak en merak edilen konular EPDK uzmanları tarafından ele alındı. Tek ve 3 Zamanlı Tarige Nedir? sorusununun yanıtını Enerji Uzman Yardımcısı-Derya KARAMAN’dan dinleyebilirsiniz.
Sitemizde enerji rehberi uygulamasının detaylarına yer vermiştik, ayrıca https://www.epdk.gov.tr/Detay/EnergyGuidList adresinden de diğer videolara ulaşabilirsiniz.
Son olarak; Elektrik Tüketiminde Tek Ve Üç Zamanlı Tarife Seçenekleri yazımımızı da okumanızın ardından BEDAŞ’ın Elektrik Tüketim hesaplayıcısını kullanarak mevcut tüketiminiz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Elektik Birim Fiyatları yazımız çeyrek bazlı güncellenerek sizlerin elektrik fatura kontrolü yapabilmesi için karşılaştırma sunuyoruz.
Yazının geliştirilmesine katkıda bulunan yazarlarımız;

Gökhan Bostanoğlu
Enerji Risk & Ticaret Yönetimi
Strateji ve İş Geliştirme Yöneticisi

Coşkun Tezel
Yönetim Danışmanı
Elektrik Dağıtımı ve Ticareti
Bir cevap yazın