
Turkcell Teknoloji Zirvesi her yıl olduğu gibi bu yılda ülkemizdeki önemli teknolojik gelişimlerle donatılmış haldeydi…
Ancak geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu sefer daha zayıf bir ekosistem vardı. Belki de tema olarak 5G ele alındığı için; 5G alanında maalesef ülkemizde henüz gelişkin bir ekosistem bulunmadığından da olabilir.
Başlıklarımız
Turkcell 5G Hazır

Turkcell NSA olarak yani 4.5G Network altyapısı üzerinden 5G yayınına başladığını belirtiyor.
5G NSA ve SA Ne Demek?
Biliyorsunuz ki 5G; NSA ve SA olmak üzere iki ana başlık altında yer alıyor. NSA yani Non-Standalone versiyon 4G altyapısı üzerinden 5G deneme yayınlarının yapılması olarak en basit ve kaba haliyle açıklayabiliriz. SA ise tamamen 5G altyapısının 3GPP standartlarına uygun olarak hazır hale getirilmişi diyebiliriz.
NSA ve SA ile ilgili detay bilgi isterseniz lütfen yorumda belirtin ki bir sonraki yazımızın konusu belli olsun 🙂
Sertaç Şamioğlu
Daha önceli Turkcell Teknoloji Zirvesi etkinliklerine baktığımıza sıralı geçmişe gidersek; Dijital Servisler, IoT, Enerji olduğunu görürüz.
Turkcell Teknoloji Zirvesi; Turkcell’in sene içerisinde izleyeceği stratejisinin duyurusu olması sebebi ile önem arz etmektedir. 5G, Turkcell için bu seneki en önemli başlık olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz sene stratejisi olan dijital servislerin, yurtdışı operatörlere danışmanlık ve ürün olarak satıldığını öğrenmek ayrıca gurur verdi.
Turcell Huawei 5G

Turkcell Huawei 5G ortak standı ile ilgili yorum yapmadan önce bir şeyi hatırlatmak isterim. 5G Açılış ve diğer 5G yazılarımızda da belirtiğimiz gibi dijital dönüşüm ve nesnelerin interneti yaklaşımı her şeyin interneti olarak değişmektedir. Her şeyin interneti yaklaşımı ancak her şeyin buluta(cloud) bağlanması ya da bulut üzerinden hizmet vermesi ile mümkün olabilir.
Turkcell Teknoloji Zirvesinde Turkcell ve Huawei’nin ortak standına bakacak olursak; her şeyin interneti yaklaşımı hayat kazanmaya başlamış durumdadır. Kurumsal odaklı başlamış olan bu servislerin son kullanıcılar için de evrilmesi ve yeni servislerin doğması en olası beklenti olacaktır.
Bosch IoT Sunumu
Bosch Türkiye & Orta Doğu Başkanı, Steven Young tarafından yapıldı. IoT Sunumunda; telefonlarımızda yer alan sensörlerin 3/4 ‘ünün Bosch marka olduğunu belirtti. Bununla beraber Bosch ‘un günde 4 Milyon sensör ürettiğini ekledi.

5G teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte sensörlerin her yaşam noktamıza yerleşeceği ve hayatımız 5G’ye bağlı sensörler ile dijitalleşecek.

Bosch’ta ana tema; Yaşam.
Yaşam temasına Bosch iki başlık altında yaklaşıyor.
Bağlı Hareketlilik (Connected Mobility) ve Bağlı Yaşam (Connected Living)
Bağlı Hareketlilik (Connected Mobility)
Bosch bağlı hareketlilik kavramına otonom servis araçları olarak ele alıyor.

Bosch IoT Shuttle ile elektrikli, sürücüsüz ve karbon emisyonsuz kapalı devre ulaşım imkanı sağlayacak. Bosch IoT Shuttle ile telefonunuzdan gideceğiniz yer belirleyebilir ve trafik bilgisine göre araç kendi güzergahını belirleyebilir olacaktır.
Akıllı Zekaya sahip olarak bu araçlar mümkün olan en yüksek ihtimalle; kaza yapmaz, stres yaratmaz, karbon salınımı yapmaz olacaktır.

Bosch sunumunda akıllı zeka donanımlı elektrikli araçların 2020 yılına kadar Amerika, Avrupa ve Çin yoğunlukla olmak üzere 1 Milyon adete ulaşacağı ve 2025 yılına gelindiğinde ise 2.5 Milyon adet akıllı zeka donanımlı elektrikli araç olacağını öngörmektedir.

Başarının kriteri; yenilikçi iş modelleri yazımızda da belirtiğimiz gibi dijitalleşen dünyada artık hiçbir firma hiçbir alanda tek tedarikçi ya da üretici olamayacaktır. Bu bağlamda da Bosch IoT Shuttle elektrikli araçlarının başarısının ekosisteme bağlı olduğunu belirten Steven Young; geçtiğimiz sene Mercedes ile bir anlaşma yaptıklarını belirtti.
Okurlarımızdan mercedes örneğine bakarak, ekosistemi araçların yürüyen ve çalışır aksanlarının üretici firmalarla anlaşma olarak görmemesi gerektiğine inanıyorum. Bosch IoT Shuttle dijital elektrikli bir araç olacaksa şayet bu alanda çok daha fazla girişimlere ihtiyaç duyacaktır. Araç içi eğlence sistemi ilk aklıma gelenlerden….
Bağlı Yaşam (Connected Living)
Ana temaya uygun olarak ikinci başlık; Bağlı Yaşam. Hayatımızın her alanının sensörlerle donatılarak dijitalleşeceği öngörüsü ile ürün ve servis gelişmelerini yapan Bosch; Connected Living konseptinde en içi eşyalarımızı akıllı hale getiriyor.

Nesnelerin interneti yaklaşımının temelini sensörler oluşturuyor ancak bir de şöyle bir gerçek var; Bugüne kadar sahada uygulanmaya konulmuş milyonlarca sensörler, kameralar vb. uç cihazlar var. Bunlar ne olacak?
Elbetteki mükerrer yatırım bir çözüm olarak karşımıza çıkmayacaktır. Verileri toplayan yazılımların akıllı zekaya sahip olması işimizi daha yapılır hale getirecektir.
Bosch Akıllı Zeka donanımına sahip kamera yazılımları ile kamera görüntülerinden yangın alarmı üretebiliyor. Ancak verinin işlenmesi ve alarmın üretilmesindeki geçen süre kadar bu alarmın ilgili mercilere iletilmesinde gecikme yaşanmaması! Veri 3 saniyenin altında iletilmesi durumunda anlamlı oluyor. İşte tam burada 5G ye ihtiyaç doğuyor.

Bosch Ev Aletleri; yıllardır dilimizde olan bir konsepti hayata geçirmiş durumda. Akıllı Buzdolabı!
Bosch Akıllı Buzdolabı, alışverişe çıktığınız anda telefonunuzla buzdolabına bağlanarak sizin için ihtiyaç listesini oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca akıllı buzdolabı, yiyecek ve içeceklerin daha uzun ömürlü, taze ve sağlık kalması adına hangi ürünün nereye yerleştirilmesi gerektiği konusunda sizi yönlendirebiliyor.
Steven Young’un tabiriyle; evde bir buzdolabından akıl alıp fırça yemediğimiz kalmıştı! Bu da Akıllı Buzdolabı ile olacak…
‘Daha Güvenli, Daha Verimli, Daha Az Stresli Hayat İçin!’
Akıllı Binalar ve Evler; Dönüşen Yaşam Alanları

Steven Young’un konuşmasının hemen ardından Akıllı Ev ve Binalar başlıklı oturum başladı. Bu oturumda ilk panel katılımcısı; BSH Grubu Türkiye&CIS&MEA Dijital Dönüşüm Direktörü Ayşenur Evcildi.
Ayşenur Evcil, Turkcell’den Onur Turan’ın moderatörlüğündeki oturumda; Dijitalleşen hayat ile müşteri beklentisini anlattı. Detayları videomuzda bulabilirsiniz.
Bir cevap yazın